miercuri

21 februarie, 2024

22 mai, 2022

Moscova analizează posiblitatea de a elibera luptători ucraineni capturați la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol într-un schimb de prizonieri între care să se afle și Viktor Medvedciuk (foto).

Viktor Medvedciuk este un oligarh apropiat de președintele Vladimir Putin, care este arestat de ucraineni, relatează agenția France-Presse, preluată de Agerpres. El ar fi putut ajunge în fruntea Ucrainei dacă armata rusă cucerea Kiev în primele zile ale invaziei.

„Vom studia problema”, a afirmat deputatul Leonid Sluţki, membru al delegaţiei ruse la ultimele negocieri cu Kievul, citat de agenţia de presă Ria Novosti. El a dat acest răspuns sâmbătă, după ce a fost întrebat despre posibilitatea unui astfel de schimb.


Leonid Sluţki a precizat că posibilitatea unui astfel de schimb va fi abordată la Moscova de „cei care au prerogative pentru asta”.

Cine este Viktor Medvedciuk

Viktor Medvedciuk este persoana pe care Vladimir Putin intenționa să o plaseze în fruntea Ucrainei dacă armata Rusiei ar fi reușit să cucerească Kiev și să înlăture de la putere actuala conducere a țării.

În vârstă de 67 de ani, Viktor Medvedciuk este politician şi un bogat om de afaceri ucrainean, prieten al preşedintelui Putin. Viktor Medvedciuk a fost arestat la jumătatea lunii aprilie în Ucraina, în timp ce se pregătea să fugă în Transnistria. 

El era arestat la domiciliu din mai 2021, fiind acuzat de înaltă trădare şi „tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea”. A fugit însă din arestul la domiciliu în primele zile ale invaziei ruse din Ucraina și era căutat de atunci.


Vladimir Putin ar fi nașul fiicei lui Viktor Medvedciuk, iar politicianul, cu care liderul de la Kremlin obișnuia să-și petreacă vacanțele la Marea Neagră, era vehiculat ca una dintre posibilele opțiuni pentru a conduce un guvern-marionetă instalat de Moscova.

Rușii vor să-i declare „teroriști” pe luptătorii de la Azovstal

Vineri, armata rusă a anunţat că ultimii apărători ucraineni din orașul strategic Mariupol, ascunşi săptămâni întregi în uriaşul combinat siderurgic Azovstal, s-au predat. Numărul lor ar fi de peste 2.400. Printre aceştia se numără membri ai regimentului Azov, o unitate ultranaţionalistă pe care Kremlinul o consideră „neo-nazistă”. Kievul speră să obțină eliberarea unor luptători de la Azovstal în schimbul unor prizonieri ruşi.

La 26 mai, Curtea Supremă a Rusiei urmează să examineze însă o cerere de a considera regimentului drept „organizaţie teroristă”, ceea ce ar putea complica schimbul acestor prizonieri.

Liderul separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin, a spus sâmbătă că soldaţii ucraineni care au apărat uzina Azovstal şi s-au predat ar trebui să fie judecaţi. „Consider că tribunalul este inevitabil: justiţia trebuie să triumfe”, a declarat Puşilin, citat de Ria Novosti, în cursul conferinţei de presă în care s-a exprimat şi Leonid Sluţki.

Posibilitatea ca Viktor Medvedciuk să fie predat rușilor în cadrul unui schimb de prizonieri mai fusese menționată și anterior, chiar la scurt timp după ce oligarhul a fost prins de ucraineni. Kremlinul a părut însă atunci să respingă această posibilitate. „Referitor la schimbul evocat cu atâta ardoare şi plăcere de diferite personalităţi de la Kiev, Medvedciuk nu este cetăţean rus, nu are nicio legătură cu operaţiunea militară specială (în Ucraina), este un politician străin”, a declarat la 13 aprilie purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: