4 septembrie, 2012

Președintele Traian Băsescu a criticat, marți, la reauniunea cu ambasadorii României din toată lumea, politica Ministerului Afacerilor Externe.

În primul său discurs de la revenirea la Cotroceni, președintele a subliniat diferența de viziuni Cotroceni-MAE, în condițiile în care nici fostul ministrul de Externe, Andrei Marga, și nici actualul șef de portofoliu, Titus Corlățean, par să nu urmeze linia diplomatică trasată de șeful statului.

  • Traian Băsescu: ”Probabil, în cel mai scurt timp voi lua decizia să se instaleze şi la Cotroceni un sistem de comunicaţii direct cu ambasadele, pentru a preveni întâmplări pe care le-am trăit în care mesajul preşedintelui nu se transmite către misiuni diplomatice. Dacă voi constata că se menţine această tendinţă, vom comunica direct. Sper să nu fie cazul, odată cu venirea domnului ministru Corlăţean, dar dacă va fi cazul o voi face fără reţineri”.
  • Titus Corlățean: ” Nu cred că atâta vreme cât intenţia este de a funcţiona instituţional corect, iar MAE este o instituţie care a funcţionat corect, trebuie să o ferim de bătăliile politice. Nu cred că dacă această instituţie îşi face datoria corect, nu cred că trebuie să recurgem la canale de comunicare separate. Este o chestiune fără precedent şi eu nu sunt de acord cu aşa ceva”.
  • Traian Băsescu: ”MCV-ul şi, în sfârşit, Schengenul. Eu cred că alianţii şi prietenii noştri nu au motive să ne respingă intrarea în Schengen. Proba este că instituţiile statului de drept în România au funcţionat chiar dacă politicienii şi-au asumat acte ilegale. Este un punct de vedere pe care vă rog pe toţi ambasadorii României în UE să îl susţineţi. Greşelile unui grup de oameni politici nu pot să ducă la anularea drepturilor pe care românii le au. Este adevărat, repet, nu mai suntem în situaţia în care susţineam neconectarea MCV-ului de intrarea în Schengen cu argumentul Tratatului. Acum România a fost pusă sub lupă ca urmare a ieşirii din criteriile politice (crieriile UE de la Copenhaga)”.
  • Titus Corlățean: ”Primul-ministru va transmite o corespondenţă pe tema modului în carte România îşi îndeplineşte aceste criterii MCV, o corespondenţă la CE, la Bruxelles, dar voi insista faţă de corpul diplomatic să separăm în mod clar şi net aspectele de politică internă, de bătălie politică, de cele care ţin de interesul naţional românesc. Iar din acest punct de vedere, pe primul punct al intervenţiei preşedintelui, poziţiile sunt fundamental diferite. Să păstrăm un necesar echilibru pentru a nu transmite de la Bucureşti nişte mesaje care ne dezavantajează”.
  • Taian Băsescu: ”A fost surprinzător pentru mine că politicieni de vârf din România nu au recunoscut Comisiei Europene, fie că ea s-a manifestat prin preşedintele Barroso, prin comisarul Reading, nu au recunoscut Comisiei Europene un drept dat chiar de Tratatul Uniunii Europene, acela de a veghea la respectarea criteriilor politice în statele membre. Deci cred că prin atitudine ne-am făcut foarte mult rău şi din acest punct de vedere ştiu foarte bine că sunt capitale în care se întâlnesc ambasadorii statelor membre, fără a mai invita şi ambasadorul României, exact pentru a discuta deschis situaţia din România. S-a produs brusc un proces de izolare al României – şi aici este misiunea diplomaţiei româneşti să redeschidă dialogul României cu statele membre şi cu instituţiile europene”.
  • Titus Corlățean: ”În mod cert imaginea care s-a dat de izolare este falsă (TVR1)”. Tocmai a fost perioada de concedii şi este posibil să fi fost eventuale consultări informale între o serie de ambasadori din diferite ţări, dar România este parte a familiei europene, este o ţară cu drepturi egale şi România participă prin ambasadorii săi la toate reuniunile oficiale (mediafax.ro).
  • Traian Băsescu: ”Vă asigur că urmăresc cu atenţie activitatea dvs şi mi-aş dori să nu existe nicio tentativă, sau mai corect spus să nu mai existe nicio tentativă de transferare a politicii de partid către misiunile diplomatice ale României, fie că vorbim de ambasadori sau de consuli. Dumneavoastră sunteţi în slujba României, nu a partidelor. Sper ca ceea ce am introdus ca mod de lucru cu ambasadele, de opt ani de cînd sunt preşedinte, să nu fie dat peste cap acum”.
  • Titus Corlățean: ”MAE va funcţiona corect în interesul statului român, nu se pune problema de a nu accepta un dialog, dar trebuie să fie un interes exprimat unitar, şi nu pe două voci. Aceste teze politice am spus în mod clar că nu le împărtăşesc. (…) Nu voi face greşeala de a amesteca cele două paliere, cel politic şi cel diplomatic, prefer să privilegiez acea parte care ţine de interesele României. Dacă vom avea partener, vom merge pe această direcţie, dacă nu, vom promova interesele României, nu interese politice de partid”.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: