fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Evenimentul

Programul oficial de convergență 2020: Deficit bugetar de 6,7%, contracție economică de 14,4% în T2

Deficitul bugetar calculat pe metodologia europeană ESA este prognozat pentru finalul anului 2020 la 6,7% din PIB, în creştere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale faţă… Mai mult

24.05.2020

La obiect

Noi măsuri împotriva preluării ostile a companiilor strategice din statele membre – efect al pandemiei Covid

Pandemia Covid-19 accelerează în Uniunea Europeană instituirea mecanismelor de controlare a investițiilor străine, din state terțe, și extind domeniile de aplicare a acestora. De altfel,… Mai mult

21.05.2020

Scenariul de criză din primării: reducerea veniturilor de la buget cu 20-25%, pe o perioadă de cel puțin trei luni

de Alexandra Pele , 13.4.2020

Administrația publică locală reajustează bugetele, în contextul în care veniturile din cote defalcate pe impozit au înregistrat o scădere de 20-25%, iar gradul de colectare al taxelor locale a avut de suferit ca urmare a deciziei de prorogare a termenelor limită până la sfârșitul lunii iunie.

Pentru a compensa golul de la venituri, primăriile marilor orașe reduc cheltuielile de la toate capitolele bugetare care să acopere o diminuare a veniturilor pentru cel puțin trei luni. În picioare rămân doar investițiile din fonduri europene.

La Iași, diferența de alocări de la bugetul de stat (prin cote defalcate din impozitul pe venit) a fost de 20%, în vreme ce încasările din taxele locale au scăzut la jumătate, a declarat pentru cursdeguvernare.ro primarul municipiului, Mihai Chirica.

”În principiu, încasările din taxe și impozite s-au redus aproape la jumătate și din cauza faptului că s-a prelungit perioada de plată. Nici de la bugetul de stat nu au mai fost aceleași alocări bugetare față de media lunilor precedente. Aproximativ 20% a fost diferența de alocări, ceea ce ne-a și obligat să ne reorientăm asupra ajustării bugetului”, a explicat Mihai Chirica (foto).

La nivelul orașului este realizată o nouă prognoză a bugetului care să permită o mai bună evaluare a reducerilor de cheltuieli necesare pentru a echilibra bugetul.

”În principiu toate cheltuielile trebuie reduse. Nu există nicio categorie care să nu trebuiască să fie ajustată, dacă nu blocată, cu siguranță redusă. Și la servicii publice, dar și pe partea de investiții va trebui să avem în vedere o posibilă reducere a cheltuielilor. Am cerut ca producția lunii aprilie să fie diminuată cu aproximativ 25% față de aprilie 2019 pentru a nu intra într-o degringoladă de unde nu mai putem ieși ulterior”, a declarat Mihai Chirica.

Primăria Municipiului Oradea pregătește o nouă rectificare bugetară care să releve realitatea finanțelor publice locale. Autoritățile pornesc de la premisa că în privința taxelor locale este vorba doar de o amânare a acestora până în iunie, dar iau în calcul și eventualitatea pierderii a circa 10% din încasări pe fondul dificultăților financiare cu care s-ar putea confrunta mediul privat ca urmare a măsurilor de sănătate publică impusă pentru combaterea răspândirii coronavirus.

”Cel puțin din perspectiva încasării de impozite și taxe, prorogarea termenului o considerăm a fi o amânare”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Eduard Florea (foto), director, Direcția Economică din cadrul Primăriei Oradea. Datele din martie arată că în rândul persoanelor fizice, gradul de colectare a impozitelor locale a fost de 90%, mult peste estimările autorităților, având în vedere amânarea termenului limită.

În ceea ce privește companiile, încasările au fost la jumătate. ”La persoane juridice e cădere. Nici jumătate nu am încasat din cât a fost anul trecut, martie pe martie. Ei plăteau de fiecare dată în ultimele zile”, a explicat Eduard Florea.

Pe de altă parte, reduceri semnificative s-au înregistrat și vor continua să se înregistreze la cotele defalcate.

”Ceea ce știm cert și putem aprecia cu mai mare acuratețe este partea de impozit pe salarii. Acolo avem încasările din luna martie, unde avem o scădere cu 12% față de luna februarie și făcând o extrapolare pentru că luna martie starea de urgență a fost dispusă de la jumătatea lunii, am ajuns la concluzia că impactul e spre 25% contractare a activității economice”, a explicat directorul din cadrul Primăriei Oradea.

Pe partea de reducere a cheltuielilor, autoritățile locale de la Oradea analizează atât reduceri ale costurilor legate de personal, cât și amânarea tuturor cheltuielilor neesențiale.

Anumite programe locale de investiții, cum ar fi reabilitarea fațadelor din centrul orașului și modernizarea străzilor, ar putea fi amânate. Investițiile care vor merge înainte sunt cele din fonduri europene.

”Pe investiții, tot ce ține de fonduri europene sau asociate fondurilor europene avem certitudinea că nu se vor opri”, a declarat Eduard Florea.

La Cluj-Napoca, primele calcule indică o gaură bugetară de circa șapte milioane de lei în martie, potrivit primarului Emil Boc.

”Doar din cota  IGV aferentă lunii martie – practic banii care ni se întorc din tot ceea ce se muncește în acest oraș – avem 43 de milioane de lei, mai puțin cu 7,5 milioane de lei, față de media lunară pe care am prognozat-o la întocmirea bugetului pentru anul 2020. Cu alte cuvinte, noi am prognozat că în martie încasăm 50 de milioane de lei, iar acum ne trezim că avem 40 de milioane”, a declarat Emil Boc, potrivit presei locale.

Primarul a precizat că se vor asigura în continuare cofinanțările aferente proiectelor de investiții derulate din fonduri europene.

La nivel central, Guvernul pregătește prima rectificare bugetară din acest an. Din declarațiile oficiale, bugetul a consemnat atât o diminuare a veniturilor cât și o creștere a cheltuielilor ca urmare a măsurilor de combatere a efectelor pandemiei Covid-19.

”Există deja o scădere de venituri estimată în jur de 20 de miliarde lei şi o creştere a cheltuielilor de aproape 12 miliarde lei. Deci, în acest context, trebuie să fim mult mai atenţi cu partea de cheltuieli din buget”, a declarat recent ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.4.2020

Un raspuns

  1. Para Mihai
    14.4.2020, 3:31 pm

    Reducerea de personal angajat prin nepotisme într-o schemă supradimensionata în era electronici, când se va face?! Aceasta va fi prima condiție la alegerile locale. E cazul sa aducem România la nivelul bunelor conduite!

Lăsați un comentariu


Stiri

Producătorii de gaze naturale acuză că măsurile ANRE nu protejează nici consumatorii, nici piața: câștigător ar fi Gazprom

Adrian N Ionescu

Producătorii de gaze naturale acuză Autoritatea Naţională din domeniul Energiei (ANRE) că nu respectă, în elaborarea reglementărilor, ceea ce a convenit în consultările cu aceștia.… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a lansat a doua etapă de consultări pentru asigurarea salariilor minime echitabile în UE

Vladimir Ionescu

Comisia Europeană a anunțat miercuri lansarea celei de-a doua etape de consultări cu sindicatele și organizațiile patronale europene cu privire la modul de asigurare a… Mai mult

Stiri

”Atingere adusă autorității”, interzisă – amendament propus de Jandarmerie la Legea manifestațiilor publice

Vladimir Ionescu

O serie de prevederi neclare și periculoase pentru libertatea de întrunire pașnică și libertatea de exprimare au fost elaborate de un Grup de Lucru al… Mai mult

Stiri

Parlamentul dublează alocațiile copiilor – impact 3 miliarde lei în 2020

Vladimir Ionescu

Camera Deputaților a adoptat miercuri legea de respingere a Ordonanței de Urgență care amâna dublarea alocațiilor până la data de 1 august 2020. Au fost… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis anunță un nou pachet de legi ale Justiției: ”Trebuie să ducem la bun sfârșit ce am început la referendum”

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că a convenit cu premierul Ludovic Orban modificarea legilor Justiției printr-un nou pachet legislativ, care va fi elaborat în… Mai mult

Stiri

Prelungirea mandatelor primarilor prin OUG e neconstituțională, la fel legea prin care Parlamentul decide data alegerilor locale – decizii CCR

Vladimir Ionescu

CCR a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că ordonanța de urgență prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali și legea PSD-ALDE-Pro România prin… Mai mult

Stiri

Proiect de dezvoltare a unui test Covid fabricat în România – Universitatea București, parteneră

Vladimir Ionescu

O echipă de specialiști ai Facultății de Biologie din Universitatea din București este parteneră într-un proiect de cercetare pentru dezvoltarea unei metode rapide, fiabile și… Mai mult