Analiză

Creșterea costului salarial – de 2 ori mai mare decât creșterea PIB și de 4 ori mai mare decât creșterea productivității

Potrivit datelor publicate de INS, costul salarial pentru un loc de muncă s-a majorat cu circa 42% în ultimii patru ani (36% dacă se face… Mai mult

30.09.2019

Analiză

Numărul studenților – dublu față de cel din 1990 și la jumătate față de cel din 2007. De ce?

Aproximativ 400.000 de tineri înscriși la studii de licență au început luni anul universitar 2019 – 2020. Dintre aceștia, circa 25.000 sunt studenți străini, din… Mai mult

30.09.2019

Europa

Resursa umană din Știință și Tehnologie: Cum stau cele 276 de regiuni din UE și vecinii noștri care încă nu au aderat

Cele patru regiuni cu cea mai mică pondere a resurselor umane angajate în știință și tehnologie, din cele 276 de regiuni NUTS 2 existente în… Mai mult

29.09.2019

Chestiunea

Balanța Turismului coboară la minus 36%, în ciuda miliardelor din bani publici pompate de guvern în piață

Costurile nete ale statului pe tichetele de vacanță pentru angajații bugetari și din reducerea de TVA în turism se vor ridica la 1.878 milioane de… Mai mult

29.09.2019

Cronicile

Scandalul Volkswagen din SUA se extinde în industria auto din Europa – managerii riscă inculparea

de Iulian Soare 22.9.2015

volkswagen

UPDATE: Pe site-ul Volkswagen a fost urcat un mesaj video al lui Martin Winterkorn, în care acesta cere scuze pentru înşelarea încrederii a milioane de oameni şi promite clarificări complete.

Să fie foarte clar: manipulari nu trebuie să se mai întâmple la Volkswagen”, spune în declaraţie Martin Winterkorn.

El a anunţat că va lupta pentru a-şi păstra poziţia.

UPDATE: Indicele german DAX a coborât cu 2,7%, iar cel francez, CAC – cu 2,8%.

Scăderi înregistrează şi mărcile americane, Ford şi General Motors, pe Wall Street.

UPDATE: Ministrul adjunct al Transporturilor, Michael Odenwald, va conduce o echipă ce se va va deplasa săptămâna aceasta la sediul central al companiei (în Wolfsburg), pentru a discuta cu oficiali ai grupului şi a examina documentele.

Echipa va trebui să spună dacă maşinile afectate de scandal au fost construite potrivit standardelor germane şi europene.

cadere vw

UPDATE: Cancelarul Angela Merkel a declarat marţi că aşteaptă răspunsuri complete despre ce s-a întîmplat la Volkswagen, cel mai mare producător auto al ţării.

angela merkelEa a cerut, dată fiind gravitatea situaţiei, transparenţă totală şi clarificări despre cum a păcălit compania testele privind emisiile.

Angela Merkel a anunţat că ministrul german al Transporturilor ţine legătura cu grupul şi cât mai curând vor fi prezentate toate datele.

Volkswagen, un simbol al industriei auto germane a fost creat în 1930 şi asigură mai mult de jumătate de milion de lcouri de muncă în toată lumea, sub sigla VW dar şi la diviziile sale, printre care se numără Audi, Bentley, Seat şi Lamborghini.

UPDATE: Firma Bernstein prognozează că scandalul Volkswagen va pune capăt erei diesel în Europa.

Analistul Max Warburton, de la Bernstein, spune că e posibil ca deficienţe similare celor descoperite  în SUA să fie identificate şi în Europa, dar probabil nu vor exista sancţiuni, ci vor fi urmate doar de reglementări mai dure în domeniu.

UPDATE: CEO-ul Volkswagen, Martin Winterkorn, ar putea fi schimbat la şedinţa de vineri a board-ului, scrie presa germană.

Potrivit publicaţiei Tagesspiegel, el ar putea fi înlocuit cu Martin Winterkorn, CEO Porsche.

Un reprezentant al companiei a negat însă informaţia.

Acţiunile companiei Volkswagen, unul dintre cele mai importante branduri germane, s-au prăbuşit şi marţi, ca efect al scandalului falsificării nivelului emisiilor, un scandal ce ia amploare şi se extinde şi în Asia, unde Coreea de Sud a anunţat declanşarea propriei investigaţii pe acest subiect.

Reprezentanţii producătorului german de automobile au recunoscut în urmă cu două zile că aproximativ 500.000 de maşini exportate în SUA au fost echipate cu sisteme electronice ce au permis ascunderea faptului că nu respectau standardele de poluare, şi au cerut scuze consumatorilor.

Prăbuşirea acţiunilor Volswagen a continuat şi marţi, cu 6% la deschiderea şedinţei de tranzacţionare şi cu 20% imediat după ce grupul a anunţat că aproximativ 11 milioane de maşini vândute în toată lumea au instalat softul care păcăleşte testele pentru emisii, iar profitul pe 2015 va fi afectat de cele 6,5 miliarde de euro puse deoparte pentru a acoperi pierderile rezultate în urma scandalului. Suma ar putea fi majorată, însă.

Toate cele 11 milioane de maşini diesel, nu doar Volkswagen şi Audi, au motoare EA189, dotate cu softuri ce identifică testările şi reduc imediat emisiile şi consumul.

caderea actiunilor vw

Producătorul german a transmis printr-un comunicat că softul nu influenţează comportamentul autoturismelor, emisiile şi consumul lor, şi că nu va tolera nicio ilegalitate, fiind hotărât să recâştige încrederea consumatorilor.

Analiştii economici sunt sceptici că firma va reuşi curând o redresare.

Verificarea tuturor producătorilor europeni

Ministrul de Finanţe francez, Michel Sapin, a declarat pentru postul de radio Europe 1 că va solicita un control privind respectarea standardelor de poluare de către toţi producătorii de automobile europeni:  “Suntem într-o piaţă europeană, cu reguli europene care trebuie respectate (…) Această verificare mi se pare necesară şi pentru a-i reasigura pe oameni”, a declarat Michel Sapin, care a adăugat că nu are date pentru a bănui alte nereguli.

Scandalul se propagă şi afectează nu doar producătorii din Germania, ci şi pe cei din Franţa, acţiunile Renault şi Peugeot scăzând şi ele marţi, după anunţul ministrului Michel Sapin:

actiuni producatori auto germania

 

producatori auto francezi

Consecinţe

  • Compania ar putea plăti în SUA o amendă de 18 miliarde de dolari (mai mult decât profitul net anual), însemnând un maximum de 37.500 pentru fiecare din cele aproximativ 482.000 de autoturisme diesel vândute pe piaţa americană, începând cu 2008.
  • De asemnea, managerii ar putea fi acuzaţi penal, o firmă de avocatură din SUA depunând deja o plângere în numele cumpărătorilor amricani.
  • Va fi afectată nu doar reputaţia grupului, ci a întregii industrii auto germane.

Grupul Volkswagen este format din 12 mărci –  VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.

Volkswagen devenise după primele 6 luni din acest cel mai mare producător auto mondial, în funcţie de livrări, depăşind Toyota.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.9.2015

Lăsați un comentariu


Europa

Șeful Pentagonului: Forțele turce par a fi comis crime de război în nordul Siriei

Vladimir Ionescu

Forțele turce par a fi comis crime de război în cursul ofensivei militare din Siria, a declarat Mark Esper, secretarul Apărării al apărării, informează postul… Mai mult

Europa

Partidul președintelui Kaczyński a câştigat alegerile parlamentare din Polonia

Vladimir Ionescu

Partidul Lege și Justiție (PiS) al președintelui Jarosław Kaczyński a câştigat detaşat alegerile parlamentare din Polonia, cu un scor de 43,6%, potrivit rezultatelor exit-poll, transmite… Mai mult

Europa

Siria trimite trupe în nordul ţării pentru a răspunde ofensivei turce

Iulian Soare

Armata siriană va trimite trupe în nordul ţării, în “confruntarea cu agresiunea Turciei” care desfăşoară acolo de cinci zile o ofensivă împotriva unei miliţii kurde,… Mai mult

Stiri

SRI s-a reorganizat: de la structura județeană, la un format regional, altul decât cel folosit pentru administrație

Vladimir Ionescu

Începând cu 1 septembrie 2019, Serviciul Român de Informaţii (SRI) s-a reorganizat în format regional. S-a renunţat astfel la organizarea judeţeană a unităţilor teritoriale –… Mai mult

Stiri

Sergiu Manea, CPBR: Metodologia de calcul a IRCC trebuie modificată

Razvan Diaconu

Metodologia de calcul a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) ar trebui modificată, iar ca soluţie imediată se propune reducerea decalajului temporal între momentul… Mai mult

Europa

SUA pregăteşte retragerea a încă 1.000 de militari din nordul Siriei

Iulian Soare

State Unite se pregătesc pentru retragerea a circa încă 1.000 de militari din nordul Siriei, a anunţat secretarul american al apărării, Mark Esper (foto), duminică,… Mai mult

Stiri

Primele informaţii despre planurile guvernamentale ale PNL: Reducerea numărului de ministere, oficii, agenţii şi autorităţi

Razvan Diaconu

Viitorul Guvern care ar putea fi format de PNL va avea ca prioritate “refacerea capacităţilor administrative necesare funcţionării statului” şi investiţiile în domeniul public, a… Mai mult