marți

23 aprilie, 2024

21 ianuarie, 2022

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, consideră că liberalizarea energiei a fost un eșec, „un eșec de reglementare” și că Guvernul și Parlamentul ar trebui să vină cu soluții pentru scăderea prețurilor.

Ministrul Finanțelor (PSD) a criticat și noile măsuri guvernamentale de sprijinire a populației împotriva scumpirilor energetice, susținute de ministrul Energiei (PNL).

Pe de altă parte, a fost remarcată absența președintelui Autorității de Reglementare în Energie (ANRE), Dumitru Chiriță (PSD), plecat în concediu fără să aibă nici o reacție de la începutul scandalului facturilor.


„Guvernul şi Parlamentul trebuie să vină în perioada următoare cu o serie de soluţii care să genereze declinul preţurilor, dacă nu o ajungere la un nivel sustenabil pentru economie pe termen mediu şi lung. Nu poţi să continui să crezi că economia îşi creşte atâta timp cât pe costul de ofertă costul aferent energiei va fi de trei ori mai mare decât anul trecut. Şi atunci da, putem să fim în zona despre care vorbea Florin Cîţu (privind o posibilă recesiune n.r.) , dar nu vom fi în acea situaţie dacă vom fi toţi oameni responsabili şi să ne recunoaştem eşecul: e un eşec al liberalizării pieţei de energie. La momentul acesta eu îl definesc ca un eşec. Pe de altă parte, de ce se vine acum cu o măsură peste ceea ce există, plafonarea şi compensarea? Pentru că am avut un eşec de reglementare„, a spus Adrian Câciu, la Digi 24, citat de Agerpres.

Adrian Câciu: Nu intrăm în recesiune

Toruși, ministrul Finanțelor a asigurat că, cu toate riscurile sistemice, „la care suntem foarte atenţi”, nu ne aflăm într-o situaţie de intrare în recesiune, dacă ne facem temele.

Adrian Câciu a mai asigurat că „sunt mai multe componente pe care acţionăm:

„În faza unu, o să avem săptămâna viitoare o Ordonanţă prin care atenuăm pierderea puterii de cumpărare la cetăţeni şi la economie cauzată de preţul la energie.


În paralel, trebuie să acţionăm anticiclic, adică să reducem, să stopăm creşterea preţului la energie.

„Dincolo de creşterea preţului la energie, care e un val să zicem importat, se întâmplă în Europa, avem şi nişte chestiuni care sunt interne”, a mai spus Adrian Câciu, fără să precizeze care sunt acelea.

Totuși. demnitarul a spus că o întoarcere la preţurile reglementate „poate fi o discuţie”, dar, fiind în Uniunea Europeană, trebuie „să ne uităm puţin la ce înseamnă Directiva pe energie şi la toate elementele de context, inclusiv la toate instrumentele pe care Comisia Europeană le-a recomandat statelor să le acceseze”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: