16 mai, 2018

Europarlamentarul liberal Cezar Preda și alți trei membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), au rămas fără o serie de drepturi, după acuzațiile aduse lor în cadrul unui raport de anchetă privind acuzațiile de corupție în favoarea Azerbaidjanului.

Cine sunt ceilalți trei oficiali APCE:

  • spaniolii Pedro Agramunt și Jordi Xuclà
  • azerul Samad Seyidov.

Comisia de reglementare a APCE i-a sancționat pe o perioadă de doi ani, pentru „încălcarea gravă” a codului de conduită al parlamentarilor, scrie The Guardian.


Aceștia rămân membri ai Adunării Parlamentare, „cu dreptul de a lua cuvântul”, da nu vor putea să reprezinte instituția la „evenimente organizate de terți”.

De asemenea, ei nu vor mai putea „exercita (…) un mandat de raportor sau observator la o alegere și nu vor putea fi președinte sau vicepreședinte al unei Comisii (…), nici să candideze la președinția Adunării”.

Acuzațiile au fost dezvăluite pentru prima oară în aprilie, când un grup independent de anchetă a vorbit despre „o suspiciune puternică de corupție” în favoarea Azerbaidjanului.

O serie de europarlamentari au beneficiat de mese cu caviar și sejururi în hoteluri de lux sau plați importante pentru „activități de lobby”, în special la un vot, în ianuarie 2013, împotriva unui raport care denunța situația prizonierilor politici din fosta republică sovietică.


Fostul președinte al APCE, Pedro Agramunt, a fost sancționat pe o perioadă de 10 ani, deoarece a jucat un „rol determinant” în adoptarea de decizii „favorabile Azerbaidjanului”.

În octombrie, acesta a fost forțat să demisioneze din poziția de președinte al APCE, pentru că a participat împreună cu o delegație a Guvernului de la Moscova la o întâlnire cu liderul sirian, Bashar al-Assad.

Fără a avea puteri legislative, APCE se reunește patru săptămâni pe an la Strasbourg pentru a dezbate chestiuni legate de apărarea drepturilor omului sau lupta împotriva corupției.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: