luni

22 aprilie, 2024

3 februarie, 2020

Cazul de discriminare și incitare la ură din Ditrău, județul Harghita, unde populația a cerut ca cei doi brutari din Sri Lanka să părăsească localitatea, este investigat de mai multe instituții, după ce opinia publică a reacționat dur împotriva protestelor xenofobe de acolo.

Două instituții – Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Inspecția Muncii – verifică însă brutăria, iar Poliția Harghia a deschis dosar in rem pentru discriminare și incitare la ură.

Cei doi cetățeni singalezi au fost aduși ca brutari calificați, după ce patronii firmei din Ditrău nu au reușit să recruteze personal din rândul locuitorilor, în contextul deficitului de pe piața muncii. Administratorul firmei, Kollo Katalin, a evitat să spună suma exactă pentru care au fost angajați cei doi, dar, într-unul dintre interviurile acordate, întrebată fiind dacă le oferă salariul mediu pe economie, a răspuns afirmativ.


Localnicii, a explicat ea, nu au acceptat să lucreze pe respectivele sume, așa încât au adus lucrători din state terțe. În afara celor doi, urmează să mai sosească la Ditrău cinci persoane, din Nepal și Sri Lanka.

Reacția localnicilor – dezbatere cu lacrimi și Tatăl nostru la căminul cultural

Conflictul a început cu un protest în fața primăriei organizat de preotul romano-catolic (localitatea are populație majoritar de etnie maghiară), la care au participat aproximativ 200 de persoane, fiindcă celor din Ditrău le este teamă „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

Proprietarii de locuinţe unde au fost cazaţi cei doi muncitori au primit ameninţări de la localnici și i-au dat afară pe cei doi sinegalezi, iar patronii fabricii de pâine au decis să îi scoată de pe linia de fabricație.

Sâmbătă, primarul a organizat o dezbatere în căminul cultural pentru a media conflictul. Oamenii au plâns, au rostit Tatăl Nostru și s-au arătat de neclintit.


Între timp, din mai multe locuri din țară au fost trimise oferte de angajare pentru cei doi singalezi și mesaje de solidaritate cu aceștia.

Reacția autorităților – verificări și inspecții la brutărie

Până acum, s-au sesizat, cu întârziere, mai multe instituții. Sâmbătă, 1 februarie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a anunțat deschiderea unui dosar de cercetare penală pentru infracţiunea de incitare la ură sau discriminare.

Ancheta este in rem (pentru fapte), iar polițiștii trebuie să-i identifice pe cei care i-au mobilizat pe cetățenii din Ditrău în acest protest anti-imigrație.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos (UDMR), a explicat vineri, într-un interviu, că ceea ce se întâmplă la Ditrău are legătură cu discursul anti-migrație din UE și, mai ales, din Ungaria.

„Comunitatea maghiară din Transilvania este conectată la mass-media regională și din perspectiva legăturii cu Ungaria, unde știm foarte bine că un element de comunicare constantă este discursul antimigrație (…) seamănă leit cu discursul anti-migrație din statele din vestul Uniunii Europene: vrem să ne păstrăm cultura, religia, nu avem nevoie de ei, deși unul dintre lucrători, cu forme legale, este de religie romano-catolică, dominantă în comună”, a declarat președintele CNCD.

A doua zi, sâmbătă, 2 februarie, Asztalos Csaba a anunțat că CNCD se va autosesiza luni, dar în legătură cu brutăria, cu administratorii care au decis, la presiunea localnicilor, scoaterea celor doi lucrători de pe linia de producție și mutarea lor la cuptoare, potrivit Agerpres:

Am propus Colegiului Director să demarăm o procedură de autosesizare, ceea ce se va întâmpla luni dimineaţă, sub aspectul unei presupuse fapte de discriminare pe criteriul de rasă, cetăţenie, respectiv religie.

Apreciem că cei doi angajaţi au dreptul să lucreze şi să nu se accepte incitarea la ură din partea angajatorului, adică să sufere din cauza atitudinii locuitorilor din comuna în cauză.

Consiliul nu s-a autosesizat în legătură cu organizatorii manifestaților xenofobe, dar o plângere a fost depusă la Antidiscriminare, din cauza unei declarații a primarului. Asztalos Csaba nu a spus cine a înregistrat-o.

De asemenea, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita a anunțat luni că efectuează un control la brutăria din Ditrău, în urma acuzaţiilor lansate de unii localnici, foşti angajaţi, despre condiţiile de muncă, modul de salarizare şi comportamentul patronului.

Este al doilea control, după ce împreună cu Biroul de Imigrări, Inspectoratul a verificat dosarele celor doi cetățeni din Sri Lanka și a ajuns la concluzia că aceștia lucrează legal.

Deficitul de pe piața muncii – în scenariul pesimist, va ajunge la 910.000 salariați în 2023

România se confruntă de mai mulți ani cu o criză de lucrători ce-i frânează creșterea economică. Este o criză ce se va accentua pe fondul fenomenelor demografice grave declanșate acum peste două decenii și care va avea efecte pe termen lung – emigrarea și diminuarea numărului de nou-născuți.

În lucrarea „Analiza cantitativă și calitativă a pieței muncii în România”, realizată pentru Confederația
Patronală Concordia și publicată anul trecut, KPMG a proiectat două scenarii posibile pentru
deficitul de lucrători de pe piața muncii.

Sunt două variante de parcurs ce pleacă de la estimări diferite ale creșterii productivității muncii, pe
fondul crizei demografice ce nu lasă loc niciunui fel de optimism – număr mic de tineri care își vor începe
cariera și flux constant ridicat al emigrării.

În condițiile unei creșteri mai lente a productivității, România ar intra în scenariul maximal, în virtutea
căruia deficitul cantitativ se majorează în 2023 la 910.000, conform analizei.

Un ritm alert al creșterii productivității ar diminua deficitul la 35.000 în 2021, pentru ca apoi să urmeze o
majorare până la 188.000, în 2023.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: