fbpx Modifica setari cookieuri

Just Business

Economia și administrația – problemă comună: lipsa competențelor digitale ale personalului, produsă de lipsa educației continue

Guvernul a decis alocare sumei de 150 de milioane de lei din fondul de urgență pentru achiziționarea de dispozitive electronice conectate la internet, astfel încât… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Fotografia de la întâlnirea Economiei cu Pandemia: Convergența 2019 și convergența 2020

Câteva citate din Programul de convergență 2019 – 2022 ar putea explica mult mai clar anumite prevederi incluse în Programul de convergență 2020 (Programul oficial… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Scandalul antiimigrație din Ditrău / Consiliul Antidiscriminare și Inspecția Muncii verifică brutăria

de Iulian Soare , 3.2.2020

Cazul de discriminare și incitare la ură din Ditrău, județul Harghita, unde populația a cerut ca cei doi brutari din Sri Lanka să părăsească localitatea, este investigat de mai multe instituții, după ce opinia publică a reacționat dur împotriva protestelor xenofobe de acolo.

Două instituții – Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Inspecția Muncii – verifică însă brutăria, iar Poliția Harghia a deschis dosar in rem pentru discriminare și incitare la ură.

Cei doi cetățeni singalezi au fost aduși ca brutari calificați, după ce patronii firmei din Ditrău nu au reușit să recruteze personal din rândul locuitorilor, în contextul deficitului de pe piața muncii. Administratorul firmei, Kollo Katalin, a evitat să spună suma exactă pentru care au fost angajați cei doi, dar, într-unul dintre interviurile acordate, întrebată fiind dacă le oferă salariul mediu pe economie, a răspuns afirmativ.

Localnicii, a explicat ea, nu au acceptat să lucreze pe respectivele sume, așa încât au adus lucrători din state terțe. În afara celor doi, urmează să mai sosească la Ditrău cinci persoane, din Nepal și Sri Lanka.

Reacția localnicilor – dezbatere cu lacrimi și Tatăl nostru la căminul cultural

Conflictul a început cu un protest în fața primăriei organizat de preotul romano-catolic (localitatea are populație majoritar de etnie maghiară), la care au participat aproximativ 200 de persoane, fiindcă celor din Ditrău le este teamă „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

Proprietarii de locuinţe unde au fost cazaţi cei doi muncitori au primit ameninţări de la localnici și i-au dat afară pe cei doi sinegalezi, iar patronii fabricii de pâine au decis să îi scoată de pe linia de fabricație.

Sâmbătă, primarul a organizat o dezbatere în căminul cultural pentru a media conflictul. Oamenii au plâns, au rostit Tatăl Nostru și s-au arătat de neclintit.

Între timp, din mai multe locuri din țară au fost trimise oferte de angajare pentru cei doi singalezi și mesaje de solidaritate cu aceștia.

Reacția autorităților – verificări și inspecții la brutărie

Până acum, s-au sesizat, cu întârziere, mai multe instituții. Sâmbătă, 1 februarie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a anunțat deschiderea unui dosar de cercetare penală pentru infracţiunea de incitare la ură sau discriminare.

Ancheta este in rem (pentru fapte), iar polițiștii trebuie să-i identifice pe cei care i-au mobilizat pe cetățenii din Ditrău în acest protest anti-imigrație.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos (UDMR), a explicat vineri, într-un interviu, că ceea ce se întâmplă la Ditrău are legătură cu discursul anti-migrație din UE și, mai ales, din Ungaria.

„Comunitatea maghiară din Transilvania este conectată la mass-media regională și din perspectiva legăturii cu Ungaria, unde știm foarte bine că un element de comunicare constantă este discursul antimigrație (…) seamănă leit cu discursul anti-migrație din statele din vestul Uniunii Europene: vrem să ne păstrăm cultura, religia, nu avem nevoie de ei, deși unul dintre lucrători, cu forme legale, este de religie romano-catolică, dominantă în comună”, a declarat președintele CNCD.

A doua zi, sâmbătă, 2 februarie, Asztalos Csaba a anunțat că CNCD se va autosesiza luni, dar în legătură cu brutăria, cu administratorii care au decis, la presiunea localnicilor, scoaterea celor doi lucrători de pe linia de producție și mutarea lor la cuptoare, potrivit Agerpres:

Am propus Colegiului Director să demarăm o procedură de autosesizare, ceea ce se va întâmpla luni dimineaţă, sub aspectul unei presupuse fapte de discriminare pe criteriul de rasă, cetăţenie, respectiv religie.

Apreciem că cei doi angajaţi au dreptul să lucreze şi să nu se accepte incitarea la ură din partea angajatorului, adică să sufere din cauza atitudinii locuitorilor din comuna în cauză.

Consiliul nu s-a autosesizat în legătură cu organizatorii manifestaților xenofobe, dar o plângere a fost depusă la Antidiscriminare, din cauza unei declarații a primarului. Asztalos Csaba nu a spus cine a înregistrat-o.

De asemenea, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita a anunțat luni că efectuează un control la brutăria din Ditrău, în urma acuzaţiilor lansate de unii localnici, foşti angajaţi, despre condiţiile de muncă, modul de salarizare şi comportamentul patronului.

Este al doilea control, după ce împreună cu Biroul de Imigrări, Inspectoratul a verificat dosarele celor doi cetățeni din Sri Lanka și a ajuns la concluzia că aceștia lucrează legal.

Deficitul de pe piața muncii – în scenariul pesimist, va ajunge la 910.000 salariați în 2023

România se confruntă de mai mulți ani cu o criză de lucrători ce-i frânează creșterea economică. Este o criză ce se va accentua pe fondul fenomenelor demografice grave declanșate acum peste două decenii și care va avea efecte pe termen lung – emigrarea și diminuarea numărului de nou-născuți.

În lucrarea „Analiza cantitativă și calitativă a pieței muncii în România”, realizată pentru Confederația
Patronală Concordia și publicată anul trecut, KPMG a proiectat două scenarii posibile pentru
deficitul de lucrători de pe piața muncii.

Sunt două variante de parcurs ce pleacă de la estimări diferite ale creșterii productivității muncii, pe
fondul crizei demografice ce nu lasă loc niciunui fel de optimism – număr mic de tineri care își vor începe
cariera și flux constant ridicat al emigrării.

În condițiile unei creșteri mai lente a productivității, România ar intra în scenariul maximal, în virtutea
căruia deficitul cantitativ se majorează în 2023 la 910.000, conform analizei.

Un ritm alert al creșterii productivității ar diminua deficitul la 35.000 în 2021, pentru ca apoi să urmeze o
majorare până la 188.000, în 2023.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.2.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

VIDEO Alina CULCEA, Președinte ARPIM: „România va fi în competiție cu celelalte țări pentru investiții, pe toate domeniile, dar mai ales în sectorul farmaceutic”

Redacţia

„Una dintre lecțiile pe care le-am învățat cu toții a fost lecția solidarității. A fost o mobilizare fără precedent din partea asociației noastre, sperăm că… Mai mult

Europa

Scădere surprinzătoare a șomajului în SUA, în mai: 13%, analiștii se așteptau la o creștere spre 20%

Adrian N Ionescu

Economia SUA a oferit pe neașteptate mai multe locuri de muncă decît estimau analiștii, în luna mai, iar rata şomajului a scăzut la 13,3% de… Mai mult

Stiri

BNR primește o linie de finanțare de 4,5 miliarde de euro de la BCE pentru asigurarea lichidității de euro

Alexandra Pele

Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra unui aranjament în cadrul căruia se va furniza BNR lichiditate în euro,… Mai mult

Stiri

Statul încasează de la Hidroelectrica dividende suplimentare de 600 milioane de lei

Adrian N Ionescu

Ministerul Economiei și Energiei a decis, cu puterea pachetului de 80% din acțiunile Hidroelectrica, distribuirea de către companie a unor dividende suplimentare de 750 de… Mai mult

Europa

Benzinăriile din Germania, obligate să instaleze stații de încărcare pentru maşinile electrice

Adrian N Ionescu

Germania va obliga toate benzinăriile de pe teritoriul său să aibă staţii de încărcare pentru vehiculele electrice, pentru încurajarea cererii acestui segment auto. Măsura apare… Mai mult

Europa

Comenzile din Germania au scăzut cu peste 25% în aprilie. Punctul minim al recesiunii industriale a trecut

Alexandra Pele

Comenzile din industria germană au scăzut cu 25,8% în aprilie, cel mai abrupt declin lunar din 1991, potrivit datelor publicate vineri și citate de Reuters.… Mai mult

Stiri

VIDEO Mirela Iordan, CEO Pfizer Romania: Singur, sistemul public nu poate face față provocărilor prezente sau viitoare

Redacţia

Reforma în sistem este treaba autorităților însă jucătorii privați pot sprijini anumite zone. De exemplu, „Pfizer are know how extarordinar pe educație în Sănătate. Trebuie… Mai mult