vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 iunie, 2020

Președintele Rumen Radev și premierul Boris Borisov

Un scandal politic fără precedent se desfășoară de câteva zile în Bulgaria, unde premierul și președintele își aduc reciproc acuzații grave.

Prim-ministrul Boiko Borisov l-a acuzat pe președintele Rumen Radev că îl supraveghează cu o dronă în timp ce doarme și că a manipulat fotografii și înregistrări audio pentru a-l compromite.

Trusturile de presă din Bulgaria au publicat săptămâna aceasta imagini din dormitorul premierului, primite de la o sursă anonimă. Într-una dintre imagini apare premierul Borisov dormind în pat, cu un pistol pe noptieră, iar în altele se văd bancnote de 500 de euro şi lingouri de aur într-un sertar deschis de la noptieră.


Rumen Radev locuieşte într-o reşedinţă din apropierea vilei de stat a lui Borisov din Boyana, lângă Sofia, iar premierul acuză că președintele l-a spionat cu drona și apoi a manipulat imaginile.

„Am operat avioane şi drone, dar nu am nimic de-a face cu ceea ce vorbeşte Borisov”, a afirmat fostul pilot de aviaţie, actual președinte al Bulgariei.

Președintele Radev a recunoscut că are în proprietate o dronă, însă a negat acuzațiile lui Borisov conform cărora ar fi folosit dispozitivul pentru a-l spiona.


Între cei doi politicieni de la Sofia există un vechi și îndelungat conflict, mai ales din cauza poziționărilor politice ale celor doi.

Premierul Borisov a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre campania de presă și l-a acuzat pe președintele Radev că a întrecut orice limită cu presupusa sa supraveghere cu drona. Conform acestuia, președintele (care a condus Partidul Socialist) încearcă să împiedice integrarea aprofundată a Bulgariei în UE, inclusiv adoptarea monedei unice europene, conform postului național de televiziune BTN.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Fabio Panetta, membru în board-ul Băncii Centrale Europene, a declarat săptămâna aceasta că Bulgaria și Croația ar putea să se alăture în acest an la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro.

Premierul, lider al GERB, formațiunea proeuropeană aflată la guvernare, a mai susținut că președintele dorește forțarea alegerilor anticipate, în condițiile în care alegerile parlamentare sunt programate pentru martie 2021, iar cele prezidențiale, pentru toamna anului viitor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: