duminică

21 aprilie, 2024

27 mai, 2015

fifa
foto: The Telegraph

Poliţia elveţiană a reţinut, miercuri dimineaţă, la un hotel din Zurich, şase oficiali ai FIFA, membri ai Comitetului Executiv, pe baza unor acuzaţii de corupţie formulate din SUA, informează BBC.

Printre persoanele reţinute se numără vicepreşedinţii Jeffrey Webb şi Eugenio Figueredo.

În vârstă de 50 de ani, Jeffrey Webb este totodată preşedintele confederaţiei nord-americane de fotbal (CONCACAF) şi preşedintele federaţiei de fotbal din Insulele Cayman.


De asemenea, potrivit sursei citate, au mai fost arestaţi preşedintele federaţiei de fotbal din Costa Rica, Eduardo Li, candidat pentru un loc în Comitetul Executiv al FIFA, şi Jose Maria Marin, fost preşedinte al federaţiei braziliene, actual membru al mai multor comisii FIFA.

Şase membri ai Comitetul Executiv al FIFA au fost reţinuţi de poliţia elveţiană la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA. Ei sunt bănuiţi că ar fi primit mită milioane de dolari, potrivit autorităţilor elveţiene.

Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

FBI şi Departamentul de Justiţie vor organiza o conferinţă de presă în cursul zilei de miercuri. Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din această ţară.


Cei şase erau prezenţi la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA, programat vineri, în cadrul căruia vor avea loc alegeri pentru preşedinţia forului condus de Joseph Blatter.

Actualul preşedinte al FIFA, Joseph Blatter, şi prinţul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidaţi rămaşi în cursa pentru şefia forului mondial. Joseph Blatter, în vârstă de 79 de ani, se află la al patrulea mandat de preşedinte al FIFA, for pe care îl conduce din 1998.

Blatter intangibilul

Mulţi şi-au pus întrebarea cum a reuşit Sepp Blatter să rămână la conducerea FIFA atât de mult timp, în ciuda numeroaselor scandaluri de corupţie şi fără a fi afectate de ele.

Potrivit BBC, un ziar elveţian l-a numit „prinţul înnegurat al fotbalului, naşul, don Blatterone”, dar nicio investigaţie nu a reuşit să demonstreze cp ar avea ceva de-a face cu mita. Este un supravieţuitor, a fost întotdeauna cineva între el şi mită, spune un interlocutor al BBC.

Prietenii săi îl descriu ca un om care trăieşte pentru FIFA, postul său supravieţuind tuturor celor trei căsnicii ale preşedintelui.

Cum au descoperit investigatorii americani infracţiunile

Potrivit presei americane, totul a pornit de la Chuck Blazer, fostul preşedinte al Federaţiei pan-americane de fotbal (CONCACAF) şi personaj influent la FIFA. Fiscul american a descoperit în 2010 că acesta avea datorii de milioane de dolari. Le acumulase având un stil de viaţă extravagant, care includea chiar şi închirierea a două apartamente în luxosul Trump Tower, unde chiriile sunt de mii şi zeci de mii de dolari lunar.

Sub presiunea Fiscului şi a FBI, Chuck Blazer a acceptat să îi înregistreze pe colegii din FIFA care puneau la cale afaceri necurate, cu un microfon ascuns în brelocul de la chei. El a ales să colaboreze cu autorităţile americane şi a înregistrat, ani de zile, discuţiile la care a participat.

Influent în FIFA, pentru că a condus aproape 20 de ani fotbalul nord-american, Chuck Blazer avea acces la discuţii confidenţiale despre atribuirea unor contracte de sute de milioane de dolari.

Aşa au aflat procurorii americani despre mita dată unor oficiali FIFA în schimbul atribuirii unor contracte bănoase pentru organizarea unor turnee sau pentru drepturi de imagine.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: