Parlamentarii PNL, USR și PMP au contestat, miercuri, declaraţia comună semnată de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şi dată în numele Parlamentului, ca reacţie la comunicatul Departamentul de Stat al SUA.
Deputații au solicitat sancţionarea lui Liviu Dragnea pentru încălcarea Regulamentului şedinţelor comune, demisia acestuia din funcţia de preşedinte al Camerei şi s-au delimitat de declaraţia semnată de acesta și Călin Popescu Tăriceanu în numele Parlamentului.
PNL a solicitat convocarea unei şedinţe comune a Parlamentului pentru adoptarea unei declarații în care să reafirme parteneriatul cu SUA şi să constate că declaraţia preşedinţilor celor două Camere al Parlamentului privind comunicatul Departamentului de Stat al SUA este nulă şi neavenită. Propunerea a fost respinsă.
Reprezentanții USR au părăsit sala de plen pentru a merge la biroul președintelui Camerei, după ce majoritatea PSD-ALDE a refuzat solicitarea ca Liviu Dragnea să vină în fața deputaților pentru explicații.
Au ieșit după numai câteva minute, iar liderul formațiunii, Dan Barna, a explicat: „Am stat câteva minute de vorbă, discuția a fost în același cadru pe care îl cunoaștem. Domnia sa consideră că avea tot dreptul să asume mesajul. Ne-a spus să folosim instrumentele de contestație, dacă nu suntem de acord, recomandându-ne să ne îndreptăm către instituțiile prietene”.
USR a anunțat ulterior că ia în considerare o sesizare penală împotriva celor doi, acuzația putând fi cea de fals în declarații.
Aflat la Deva, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că poziția avută de liderii celor două Camere ale Parlamentului privind comunicatul Departamentului de Stat al SUA poate fi apreciată ca una „personală” și „ca o uzurpare de calitate”
La Senat, majoritatea parlamentară (PSD – ALDE) a refuzat modificarea ordinii de zi a plenului în vederea dezbaterii comunicatului semnat de președinții, drept pentru care USR și, ulterior, PMP, au părăsit sala. Lucrările s-au încheiat, întrucât s-a constatat lipsa cvorumului.
Deciziile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului și nu pot face obiectul niciunei forme de presiune, precizează președinții celor două camere legislative,
Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au făcut publică marți o declarație – răspuns la comunicatul Departamentului de stat al SUA care solicita Parlamentului să nu modifice legislația pe Justiție.
În declarația emisă în numele Parlamentului, cei doi – ambii inculpați – spun că deciziile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului și nu pot face obiectul niciunei forme de presiune, iar modificările sunt făcute, printre altele, pentru a stopa tot mai frecventele derapaje ale Justiției.