duminică

10 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 ianuarie, 2022

Un nou scandal se adaugă pe lista acuzaţiilor ce îl vizează pe premierul britanic Boris Johnson, a cărui poziţie pare să se clatine din ce în ce mai mult, scrie AFP, agenție preluată de Agerpres. Este vorba despre petrecerile organizate pe parcursul carantinei la Downing Street 10, sediul premierului britanic, în fiecare zi de vineri, după cum dezvăluie tabloidul „The Mirror”.

Premierul conservator în vârstă de 57 de ani este criticat deschis în propriul partid şi se confruntă cu cea mai gravă criză de la venirea sa la putere, în 2019. El și-a cerut scuze, miercuri, în Parlament pentru prezenţa sa la una dintre aceste petreceri, în mai 2020, afirmând că a crezut că este vorba de o reuniune de lucru.

Dar de atunci, au apărut și alte dezvăluiri. O petrecere a fost organizată în Downing Street – fără Boris Johnson – chiar în ajunul funeraliilor prinţului Philip, în aprilie 2021. Asta, în timp ce regina Elisabeta a II-a a asistat la funeraliile soţului său singură în capela castelului Windsor, imagine simbolică a rigorii măsurilor de carantină. Și pentru această petrecere Boris Johnson și-a cerut scuze, de data aceasta chiar de la regină.


„The Mirror” afirmă sâmbătă că, de fapt, în fiecare vineri angajaţii din Downing Street îşi încheiau săptămâna de lucru cu o mică petrecere cu pahare de vin, „o tradiţie de dată îndelungată” (Wine Time Fridays), care s-a prelungit în pofida introducerii restricţiilor legate de pandemie care interziceau acest tip de reuniuni. Publicaţia adaugă că personalul de la Downing Street investise chiar într-un frigider pentru a păstra la rece sticlele cu alcool, iar premierul era la curent cu aceste reuniuni.

O anchetă efectuată de o funcţionară cu rang înalt a statului, Sue Gray, urmează să stabilească dacă Boris Johnson şi colaboratorii săi au încălcat reglementările în vigoare în cursul acestor evenimente.

Dar indignarea creşte, inclusiv în rândul conservatorilor, notează AFP. Deputatul Andrew Bridgen a apreciat sâmbătă că nu are nevoie să aştepte ceea ce va spune Sue Gray pentru a şti că – pentru el – Boris Johnson şi-a pierdut autoritatea morală pentru a conduce ţara.

Boris Johnson a lansat un contraatac mediatic, destinat să-l menţină la putere. Unele ziare au informat că susţinători ai lui au fost invitaţi să-i laude realizările, între care aplicarea Brexit-ului, iar unii dintre colaboratori sunt îndemnați să iasă public și să ia cuvântul.


Liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a reiterat sâmbătă apelul său la demisie, apreciind că aceasta este în „interesul naţional”.

„Avem un premier care este absent – se ascunde literalmente în acest moment- şi este incapabil să conducă, de aceea am conchis că trebuie să plece, a declarat el într-o intervenţie în cadrul think tank-ului de stânga The Fabian Society.

Dar Starmer a fost el însuşi acuzat de ipocrizie din cauza unor fotografii care îl arată bând bere cu un mic grup de angajaţi ai Partidului Laburist, într-un birou, în luna mai a anului trecut, într-o perioadă când reuniunile în interior erau interzise, în afara doar de cele în cadru profesional.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: