luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 septembrie, 2021

Premierul britanic Boris Johnson i-a remaniat miercuri pe cei mai criticați miniștri din guvern, pentru a forma o „echipă unită” pentru perioada post-pandemie. Remanierea are loc după un an şi jumătate de criză sanitară, foarte criticata retragere din Afganistan și într-un moment în care Marea Britanie resimte tot mai puternic efectele Brexitului.

A fost înlocuit şeful Foreign Office, Dominic Raab, unul dintre  „greii” guvernului, care a fost mutat la Justiție, în locul lui Robert Buckland, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Lui Dominic Raab, 47 de ani, i s-a reproşat lipsa de acţiune în criza afgană, când a rămas în vacanţă în Creta în timp ce Kabulul cădea în mâinile talibanilor. Ulterior, el a părut să paseze armatei responsabilitatea unor erori comise în timpul evacuărilor din capitala afgană.


Ministrul comerţului exterior, Liz Truss, 46 de ani, îl înlocuieşte în postul strategic de la Foreign Office, într-un context în care Regatul Unit încearcă să-şi întărească locul pe scena internaţională după Brexit.

Ministrul educaţiei, Gavin Williamson, părăseşte guvernul, după cum se anticipa, având în vedere modul de gestionare a închiderii şcolilor în perioadele de lockdown, dar şi fiascoul examenelor care a urmat.

Un alt ministru remaniat este cel al Locuinţei, Robert Jenrick.

În schimb, tânărul şi popularul ministru de finanţe Rishi Sunak, 41 de ani, a fost reconfirmat în funcţie, la fel ca și ministrul de interne Priti Patel, chiar dacă aceasta era dată pe picior de plecare din cauza incapacităţii de a reduce numărul sosirilor de migranţi prin Canalul Mânecii.


Downing Street a prezentat remanierea drept o modalitate de a „pune în funcţiune o echipă puternică şi unită pentru a reconstrui mai bine după pandemie”, cu „obiectivul de a uni şi a nivela în sus întreaga ţară”.

Acest anunţ intervine într-un moment delicat pentru Johnson, ajuns premier în vara lui 2019 şi învingător detaşat în alegerile legislative din decembrie 2019 cu promisiunea de a pune în aplicare Brexitul, votat în 2016, dar intrat în impas.

Un sondaj recent al institutului YouGov a relevat o scădere de popularitate a Partidului Conservator (la 33%), depăşit de Partidul Laburist (ajuns la 35%) pentru prima dată de la începutul anului.

În timp ce pandemia de coronavirus ia din nou amploare în Marea Britanie, premierul Boris Johnson pregătește o schimbare de ultim moment la nivelul Executivului. Potrivit ultimelor informații, prim-ministrul britanic va remania miercuri Guvernul și va numi noi miniștri „în scopul unirii și uniformizării întregii țări”.

O sursă din Downing Street citată de Reuters și AFP a declarat că în cursul zilei de miercuri, premierul britanic Boris Johnson îşi va remania echipa de miniştri.

După câştigarea alegerilor din 2019 cu o largă majoritate parlamentară, agenda lui Boris Johnson a fost eclipsată de pandemia de COVID-19.

„Prim-ministrul va numi miniştri în această după-amiază în scopul unirii şi uniformizării întregii ţări”, a declarat sursa din Downing Street 10, potrivit Agerpres. „Guvernul trebuie să-şi intensifice eforturile de a livra în chestiunile prioritare pentru popor”, a adăugat sursa citată.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: