miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 septembrie, 2020

În vreme ce unele state dezvoltate impun reglementări mai severe investițiilor chineze directe, obstacolele chineze în fața investițiilor străine nu le-au împiedicat pe acestea să capete un ritm superior celor dintâi, potrivit unui studiu al firmei de consultanță Baker McKenzie citat de AFP.

Mai ales slăbiciunile provocate de recesiunea declanșată de pandemia coronavirus au determinat statele țintite de China să înăsprească regulile privind investițiile străine directe în economiile lor, de teama că firme considerate strategice ar putea intra sub control chinez.


Așa că au fost reduse pragurile maxime ale deținerilor de acțiuni pentru care este cerut acordul autorităților: până la zero în Asutralia, în Franța (la 25%), Spania (la 10%). În Germania au fost impuse anumite condiții, iar Statele Unite se află cu China în plină confruntare comercială și strategică.

Astfel că investițiile chineze au scăzut cu 93% în Europa și cu 89% în America de Nord, în primele cinci luni ale anului 2020, până la 1,4 miliarde, respectiv, la 700 milioane dolari.

În schimb, achizițiile străine în China au fost de 9 miliarde de dolari în aceeași perioadă  și au depășit  investițiile chineze în străinătate, pentru prima oară în ultimii zece ani.

În vreme ce firmele chineze se lovesc de un mediu tot mai puțin prielnic în țările țintite de ambițiile expansiunii globale chineze, companiile  străine  din China și-au sporit  achizițiile aici.


Trei simptome ar descrie fenomenul, potrivit raportului citat.

Investițiile străine directe (ISD) în China pariază pe dezvoltarea clasei medii chineze, după cum arată preluarea grupului de distribuție alimentară Be & Cheery de către Pepsi pentru 700 milioane de dolari.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Companiile străine răscumpără pachete de acțiuni chineze la societățile mixte înființate în China: Volkswagen va prelua astfel controlul companiei mixte cu constructorul auto Anhui Jianghuai pentru 1,1 miliarde.

Au devenit interesante preluările de companii chineze devenite lidere în sectoarele lor și să le cumpere astfel tehnologiile și activele industriale, mai bine decât să plece de la zero”. Volkswagen, vrea să cumpere o perticipație de 26% din producătorul de baterii Guoxuan High-Tech pentru 1,2 miliarde dolari.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: