sâmbătă

15 iunie, 2024

17 noiembrie, 2019

Duminică intră în vigoare legea care acordă condiți mai avantajoase de pensionare pentru cei care au lucrat în condiții deosebite. Noile reguli se vor aplica numai pensionărilor care se fac începând din 17 noiembrie 2019.

Cei ce au lucrat în condiții deosebite vor primi o lună în plus de vechime pentru fiecare an lucrat în aceste condiții, adică vor beneficia la calcularea vechimii de patru luni în plus pentru fiecare an,  faţă de trei luni, în prezent.
Modificarea este valabilă pentru activitatea de după 1 aprilie 2001.

Această prevedere se va reflecta în reducerea vârstei de pensionare, care se va putea aplica cu condiția extistenței unui stagiu de cotizare în condiții deosebite de cel puțin un an, spre deosebire de șase ani, acum.


Astfel, la 10 ani lucrați în condiții deosebite, o persoană se poate pensiona cu trei ani și patru luni mai devreme, la 15 ani – cu cinci ani mai devreme, la 20 de ani – cu șase ani și opt luni mai devreme, iar la 30 de ani – cu 10 ani mai devreme.

În nota de fundamentare a legii, inițiatorii au făcut referire specială la minerii (principalii lucrători în condiții speciale) Complexului Energetic Oltenia, companie de stat unde în 2017 s-au înregistrat 51 de decese și în 2018 – 37 de decese, ele fiind considerate în majoritate provocate de boli profesionale.

Guvernul Ludovic Orban a aprobat săptămâna aceasta o OUG prin care se asigură veniturile lunare în completare pentru minerii care urmează să fie disponibilizați la Complexul Energetic Hunedoara și Societatea Națională de Închideri Mine.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: