Scad șansele Romgaz de a înlocui rezervele epuizate - CursDeGuvernare.ro
sâmbătă

16 octombrie, 2021

Scad șansele Romgaz de a înlocui rezervele epuizate

11 noiembrie, 2020

Perspectivele de înlocuire a rezervelor epuizate ale Romgaz (SNG) s-au diminuat după ce compania nu găsit resurse convenabile din punct de vedere comercial într-unul dintre cele 9 perimetre concesionate pentru explorare la care are participație 100%.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat încă din august încetarea acordului de concesiune cu Romgaz (SNG) pentru explorarea și exploatarea perimetrului E VIII – 8 Est Depresiunea Panonică, în urma deciziei de renunțare a companiei, potrivit unor surse apropiate ANRM.

Concesiunea pentru perimetrul cu o suprafață de 1.600 kilometri pătrați a fost aprobată de guvern în 2011, iar 6 ani mai târziu compania a cerut prelungirea cu un an a explorărilor.


Zăcămintele Romgaz (SNG) sunt „mature” și producția are o tendință de scădere naturală.

Romgaz a produs cu 19% mai puține gaze naturale în primele 9 luni din 2020 față de aceeașiperioadă din 2019, până la 3,1978 miliarde metri cubi, dar una dintre cauze a fost și reducerea producției ca urmare a scăderii prețului gazelor sub cel de exploatare.

Eșecul din perimetrul 8 Est Depresiunea Panonică din Ardeal a fost pecetluit cam  în același timp cu cel privind perimetrul offshore,


Lukoil a trimis Romgaz, partenerul său în perimetrul de gaze naturale Trident din Marea Neagră, o scrisoare prin care informează că intenționează să își vândă cota de 87,8% din concesiunea zăcământului.

(Citiți și: „Lukoil a anunțat Romgaz că-și vinde participația la perimetrul de gaze naturale Trident din Marea Neagră”)

Numai că Romgaz este implicată și în eventuala preluare a participației Exxon Mobil a concesiunea de exploatare a unui alt zăcământ offshore, Neptun Deep, care ar putea fi mai scump.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Aceste probleme se suprapun cu tendința de scădere a prețurilor gazelor naturale, accentuate, cel puțin în Europa, unde Uniunea Europeană nu mai susține proiectele de investiție în domeniul gazelor naturale și este pe cale să impună norme de emisii de gaze de seră pe care tehnologia comercială a centralelor de energie electrica nu le poate respecta.

Compania are în plan investiții în astfel de centrale și se pregătește să intre cu investiții în industria petrochimică.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr