vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 ianuarie, 2021

Doar aproximativ patru din zece români (39%) reușesc să facă economii, în condițiile pandemiei.

În schimb, înainte de criza coronavirus 68% reușeau să economisească, potrivit răspunsurilor la sondajul pe care se bazează studiul „Digitalizarea sistemului bancar în percepția românilor”, realizat în luna decembrie 2020 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), la comanda  Asociației Române a Băncilor.

Pe de altă parte, numai 14% dintre participanții la sondaj își fac online depozitele bancare, iar altor 1% dintre români le este indiferentă metoda de interacțiune cu banca.


Nu mai puțin de 78% dintre participanții la sondaj preferă să apeleze direct la  funcționarul bancar, atunci când își fac depozite bancare. Pentru ceilalți 7% din cei intervievați nu este cazul.

Economii mai mari de la mai puțini

Sistemul bancar nu a suferit de scăderea numărului de români economisitori, de vreme ce aceștia au produs „o accelerare a vitezei de creștere a depozitelor clienților până la 15%, în ritm anual, cu 3-4 puncte procentuale peste nivelul de dinainte de pandemie”, potrivit studiului citat.

Soldul depozitelor la 410 miliarde lei, potrivit datelor la luna noiembrie 2020. Aproximativ 61,4% din soldul economiilor din bănci sunt constituite de populație.

Două treimi din economiile populației și companiilor sunt în lei și majoritatea depozitelor sunt constituite pe termene scurte, de sub un an.


Aproape 93% din totalul deponenților la instituțiile de credit participante a Fondtul de Garantarea a Depozitelor Bancare (FGDB) de 14,9 milioane, adică 13,8 milioane erau înregistrate ca persoane fizice, la finele trimestrului trei al anului trecut.

Trebuie ținut seama că un singur deponent este înnumărat la fiecare din băncile la care are depozite, practică generală la cei care au sume mari și fac mai multe depzozite, pentru că plafonul de garantare a depozitelor este de 100.000 euro, echivalent în lei, „per deponent per bancă”.

Ce ar face românii cu banii

Dacă ar dispune de o sumă mare de bani, 28% dintre români i-ar investi în educația proprie sau a membrilor familiei, 23% dintre respondenți ar depune banii la bancă, 16% ar avea inițiative antreprenoriale și 10% ar cumpăra valută, restul fiind utilizați în diverse scopuri.

Doar 9% dintre respondenți ar ține banii la saltea, potrivit studiului citat.

Pe de altă parte, studiul afirmă că sistemului bancar „asigură intermediarea financiară, unul dintre principalele obiective fiind protejarea economiilor populației și ale companiilor”.

Studiul spune că „băncile din România dispun de resursele necesare pentru creditare” și invocă drept argument valoarea raportului credite/depozite de 68,88% la finele lunii septembrie 2020.

Valoarea a fost și mai mică în noiembrie, de fapt un minim istoric și, de fapt, arată reticența băncilor de a da credite – fapt relevat și de rapoartele Bămnci Naționale (BNR).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Indicatorul de solvabilitate al băncilor este de aproape trei ori peste minimul admis, fiind de 22,76.

Sondajul de opinie a fost realizat în luna decembrie 2020 pe un eșantion de 1.479 respondenți adulți, dintre care 1.158 sunt utilizatori de servicii bancare, eroarea maximă tolerată fiind de +/- 2,8%.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: