miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 august, 2021

Marea Britanie a anunțat, vineri, că sancționează șapte persoane despre care susține că sunt spioni ruși implicați în otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi (foto), anul trecut, relatează Reuters.

O versiune actualizată – în ziua în care se împlineşte exact un an de la otrăvirea lui Navalnîi – a listei sancţiunilor britanice publicată pe site-ul guvernului include şapte noi nume şi justificarea pentru îngheţarea activelor de pe teritoriul său ale celor în cauză.

Documentul publicat vineri de Marea Britanie îi menţionează pe Aleksei Aleksandrov, Vladimir Paniaev, Ivan Osipov, Vladimir Bogdanov, Kiril Vasiliev, Stanislav Makşakov şi Aleksei Sedov.


„Aleksandrov era agent operativ al unităţii de criminalistică prezent în Tomsk, unde Navalnîi a fost otrăvit”, se menţionează în motivarea sancţiunii.

„Probe care includ date telefonice şi de călătorie sugerează că Aleksei Aleksandrov a fost unul dintre agenţii operativi implicaţi în utilizarea unei arme chimice în tentativa de asasinat a liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi în timpul vizitei sale din august 2020 în Siberia”, mai precizează textul.

Alexei Navalnîi, cel mai vehement opozant al lui Vladimir Putin, a fost otrăvit pe 20 august anul trecut, în Siberia, cu ceea ce experţii au concluzionat că a fost un agent neurotoxic militar.

La întoarcerea din Germania, unde a fost tratat mai multe luni, Navalnîi a fost încarcerat pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate, într-un dosar despre care el afirmă că este unul politic, atunci când a revenit în Rusia, la începutul acestui an.

Moscova acuză Occidentul, în special Germania, de denigrare


Într-un comunicat emis joi, Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a cerut din nou dovezi că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul neurotoxic noviciok și a acuzat Occidentul, în special Germania, de o amplă campanie de denigrare.

Până acum, Occidentul nu a oferit nicio dovadă pentru „acuzaţiile sale impardonabile”, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe rus.

Comunicatul a fost emis cu o zi înaintea vizitei în Rusia a cancelarului Angela Merkel, aflată la numai o lună distanță de încetarea ultimului mandat la conducerea executivului german.

(Citiți și: „Angela Merkel, la Kremlin: Germania şi Rusia trebuie să continue dialogul, în pofida diferendelor profunde”)

Cancelarul german Angela Merkel a pledat vineri, la Moscova, pentru continuarea dialogului cu Rusia, în pofida ”diferendelor profunde” din Berlin și Moscova.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Liderul rus a relevat că această întâlnire nu este ”doar o vizită de rămas bun”, întrucât ”multe chestiuni trebuie discutate”. Germania ”rămâne unul dintre principalii noştri parteneri, în Europa, în lume, în toate. Şi aceasta în special datorită dumneavoastră”, a mai spus Putin în primele secvenţe ale întrevederii.

Cancelarul german nu a făcut aluzie în primele minute ale întâlnirii la cazul opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: