Compania bulgară de gaze Bulgartransgaz a anunţat că vrea să se împrumute cu 400 de milioane de euro pentru a finanţa gazoductul Balkan Stream.
Gazoductul Balkan Stream va lega Turcia de Serbia printr-o conductă de 474 km și prelungeşte TurkStream, prin care Gazprpom aprovizionează Europa ocolind Ucraina.
Astfel că, viitorul gazoductului BRUA, care ar trebui să lege, prin România, Bulgaria de Austria riscă să fie pus în umbră de Balkan Stream. Serbia a finalizat deja conducta care va lega Bulgaria de Ungaria, potrivit S&P Global Platts.
Șanse tot mai mici pentru România
În timp ce capacitatea BRUA va fi limitată la 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, prin a doua linie a Turk Stream Rusia își propune să trimită peste 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale spre Europa Centrală pe traseul Marea Neagră, Turcia, Bulgaria și Serbia.
Balkan Stream ar putea fi gata în acest an. Rusia deja livrează gaze Bulgariei prin TurkStream, iar finalizarea construcției traseului românesc al BRUA a fost amânată pentru finalul acestui an.
Pe de altă parte, viitorul BRUA este pus în umbră și perspectivele incerte încă ale exploatări gazelor din Marea Neagră, ca și de decizia Ungariei de a nu mai continua construcția gazoductului spre Austria.
Astfel că șansele României de găzdui un hub regional pe piața gazelor naturale sunt aproape compromise, atâtea cât mai rămăseseră în urma schimbării legislației, căci resursele din regiunea caspică ar putea ajunge în Europa mai devreme pe alt traseu decât prin România.
(Citiți și: „Cum ratează România șansa de a deveni hub regional pe piața gazelor naturale: TAP se mișcă mai repede decât BRUA”)
Bulgartransgaz trebuie să facă plăţi în avans către grupul Arkad din Arabia Saudită, care a contractat construirea Balkan Stream pentru 1,1 miliarde de euro, împreună cu un consorţiu bulgar care va instala două staţii de compresoare pentru legătura cu Serbia și un depozit de stocare, potrivit Reuters.
Băncile interesate pot trimite oferte până la finalul lunii pentru un împrumut cu scadenţa la şase ani, un an perioadă de graţie, şi o rată a dobânzii de până la 3,9%.
Şi Bulgaria vrea să fie hub regional de gaze
„Scopul este de a ne asigura resursele financiare pentru programul de investiţii al companiei, menit să diversifice sursele de aprovizionare cu gaze, să sporească securitatea furnizării şi să facă din Bulgaria un hub regional de gaze”, se arată în comunicatul Bulgartransgaz.
Anul trecut, compania a contractat împrumuturi pe termen scurt de 200 milioane de euro de la patru bănci pentru a finanţa Balkan Stream, care ar urma să transporte, în principal, gaze naturale ruseşti către Serbia, de la graniţa Bulgariei cu Turcia.
Gazoductul ar fi trebuit să devină operaţional încă din acest an, dar carantina impusă de pandemia de coronavirus a întârziat lucrările de construcţii.
Bulgaria a început să îşi reducă dependenţa aproape completă de gazele ruseşti prin importuri de gaze naturale lichefiate din SUA.
Un răspuns
Datorita tarifelor de transport foarte mari practicate de Transgaz se prefera ocolirea Romaniei. De ce nu mentionati acest lucru?