Organizaţia Salvaţi Copiii cere autorităților măsuri urgente cu privire la abandonul școlar care a crescut alarmant și face apel către autorități pentru garantarea programului Școală după Școală în fiecare unitate de învățământ.
Apelul vine în contextul în care România ocupă unul dintre ultimele locuri în clasamentul UE al abandonului școlar și părăsirii timpurii a școlii.
Statisticile arată că, în perioada 2013-2015, numărul copiilor între 7 și 17 ani aflaţi în afara şcolii a crescut constant, de la aproape 250.000 în 2013, până la peste 280.000 în 2015.
În Europa, ţara noastră este depăşită la numărul copiilor aflaţi în afara şcolii doar de Moldova (17,9%) şi Macedonia(13,1%), iar celelalte state, cu excepţia Maltei (10,4%), se situează sub valoarea de 10 procente, Bulgaria – 8,6%, Ungaria – 5,3%, Ucraina – 2,7%, Finlanda- 2%, Spania – 0,7%, potrivit raportului End of Childhood Index, al organizaţiei internaţionale Save the Children.
„Pentru a rupe cercul, singura soluţie este menţinerea copiilor vulnerabili în şcoală, iar efectele pozitive se vor vedea la nivelul întregii societăţi. Este în beneficiul nostru, al tuturor, să asigurăm educaţie de calitate tuturor copiilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, citată într-un comunicat al organizației.
Impactul programului Școală după Școală, de care au beneficiat 1.700 de copii:
- 92% din ei au înregistrat progrese şcolare faţă de situaţia anterioară participării la program
- 45% dintre copiii beneficiari au înregistrat rezultate şcolare bune şi foarte bune
- 22% dintre ei au obţinut premii şcolare.
La indicatorul părăsirea timpurie a școlii, România ocupă locul 26 din 28 state. Indicatorul reprezintă ponderea în categoria de tineri cu vârste între 18 și 24 de ani care au cel mult opt clase și care nu erau cuprinși într-o formă de educație sau training în luna de dinaintea sondajului.