vineri

19 aprilie, 2024

27 septembrie, 2021

În Capitală au fost raportate luni 2.559 de cazuri noi de Covid-19, ceea ce reprezintă peste 45% din totalul infectărilor diagnosticate în ultimele 24 de ore – 5.655 la nivel național. Saltul spectaculos ridică suspiciuni asupra raportărilor oficiale transmise săptămâna trecută de Grupul Strategic de Comunicare, subordonat MAI, mai ales în contextul acuzațiilor fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu. Acesta susținea duminică, pe contul său de Facebook, că din statistica oficială au dispărut săptămâna trecută aproximativ 4.000 de cazuri.

Reamintim că lunea este ziua cu cele mai reduse raportări, din cauza numărului mic de teste din weekend, iar sâmbătă a avut loc congresul PNL pentru alegerea noului președinte, cu peste 5.000 de participanți la Romexpo. Congresul liberalilor nu putea avea loc în formatul respectiv dacă incidența ar fi fost cea raportată duminică (atunci când s-a depășit incidența de 4 cazuri la 1.000 de locuitori, în Capitală.

Duminică noaptea au intrat în vigoare, pentru București, regulile ce ar fi făcut imposibilă reuniunea liberalilor.


Luni, rata la două săptămâni a urcat la 4,95 cazuri de Covid la mia de locuitori, în Capitală, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti.

(Citiți și: „VIDEO/ PNL – confruntarea finală: Liberalii își aleg președintele partidului”)

Cum au evoluat raportările pentru București în perioada 21 – 27 septembrie:

Acuzațiile lui Vlad Voiculescu:


Creșterea fulminantă a numărului de cazuri s-a temperat în mod miraculos după ziua de luni, chiar înainte de congresul PNL.

Aflu astăzi că peste 4000 de teste pozitive din zilele de 23, 24, 25 septembrie nu au fost „alocate*” de DSP București, adică nu au apărut în cifrele oficiale. Incidența ar fi fost altfel semnificativ mai mare.

Dr. Oana Nicolescu, şefa DSP Bucureşti, a declarat pentru News.ro că „sub nicio formă nu au fost ascunse cazuri chiar înainte de congresul PNL”. Ea a confirmat însă că, într-adevăr, nu au fost făcute alocări pe fiecare judeţ, în parte din lipsă de personal la DSP şi că aceste cazuri sunt totuşi toate prezente în aplicaţia Corona Forms.

Şeful DSP a mai spus  că cele trei zile la care face referire fostul ministru al Sănătăţii – 23, 24 şi 25 septembrie – nu se regăsesc în rata de incidenţă decât începând din 26 septembrie.

Aproximativ 1.300 de clase, din aproape jumătate din școlile din București, au trecut în online

Aproximativ 1.300 de clase au luni activitatea fizică suspendată şi desfăşoară cursuri online, conform Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), dar datele sunt în curs de actualizare.

„În acest moment, avem aproximativ 1.300 de clase cu activitatea fizică suspendată (dintr-un total de aproximativ 12.000 de efective – datele sunt în curs de actualizare). În aproximativ 320 de unităţi (din 655)”, precizează ISMB.

În martie s-a stabilit ca rata de incidenţă să fie stabilită luând în calcul 14 zile, fără ultimele 3 zile, pentru ca acele cazuri de infectare cu judeţ neidentificat să poată fi alocate şi raportate corespunzător.

Niciun pat liber la ATI, în Capitală

Niciun pat ATI Covid nu este liber în București, luni, iar la nivelul țării sunt doar 24 neocupate, conform datelor Grupului de Comunicare Strategică.

„În data de 27 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1311 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. De asemenea, 1218 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări. În București sunt avizate de DSP 271 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19. La nivel național sunt libere 24 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București nu sunt paturi libere la acest moment”, precizează GCS.

Spitalul de Urgență Pantelimon:

„Imagini de pe front: UPU Sf. Pantelimon!”

Pagina oficial a campaniei de vaccinare a publicat duminică imagini de la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon, din București, unde există 45 de paturi, dar se aflau în așteptare 50 de pacienți.

Prezentăm textul:

În momentul de față, unitățile de primiri urgențe sunt efectiv ca pe front. UPU Sf. Pantelimon are 45 de locuri, inclusiv cortul din curte, dar sunt 50 de pacienți care așteaptă.

Ce așteaptă? Șanse pentru a lupta pentru propriile vieți!

18 sunt de terapie intensivă și așteaptă eliberarea unor locuri cât mai repede, iar 21 au nevoie de oxigen și așteaptă să fie transferați pe secțiile cu O2.

Da, este foarte grav ce se întâmplă! Personalul medical luptă alături de pacienți pentru dreptul acestora la viață.

Criză de paturi și personal pentru ATI în toată țara

La Spitalul din Craiova, de exemplu, doi oameni care așteptau unui pat de Terapie Intensivă destinat pacienților cu Covid-19 au murit. Alți 20 așteptau încă luni.

Cei doi pacienți care au decedat erau în stare foarte gravă, erau ventilați și primeau îngrijiri medicale, însă nu au putut fi salvați.

În ultimele 24 de ore, alți trei pacienți internați la ATI Covid de la Spitalul de Urgență din Craiova au decedat.

Secția, cu 20 de paturi pentru adulți, funcționează la capacitate maxima, iar la cea pentru copii din 4 paturi, 2 sunt ocupate. Peste 20 de pacienți așteaptă acum eliberarea unui loc la terapie intensivă.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: