miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 septembrie, 2021

UPDATE Fostul preşedinte PNL, Ludovic Orban, şi-a anunţat demisia de la şefia Camerei Deputaţilor, în urma înfrângerii suferite în faţa premierului Florin Cîţu la conducerea partidului.

De asemenea, el a anunţat faptul că între el şi preşedintele Klaus Iohannis nu mai există niciun parteriat.


Declaraţiile făcute de Ludovic Orban:

– Le mulțumesc celor aqaproape 1.900 de colegi care mi-au dat încrederea. Îl felicit pe Florin Cîțu.

– De-a lungul carieri de 31 de ani, am apărat valorile liberale. Voi rămâne consecvent, îmi voi păstra convingerile pentru apărarea valorilor liberale. Voi continua să acționez așa cum am făcut-o și până acum.

– Demisia mea din funcția de președinte al Camerei Deputaților va fi luni pe masa lui Florin Cîțu.


– Vă anunț acum că între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat.

UPDATE Declaraţiile făcute de noul preşedinte PNL, Florin Cîţu, în urma anunţului privind victoria sa:

– Acest vot mă onorează și mă responsabilizează.

– Nu mă suprinde alegrea dvs, am spus că echipa cîștigătoare e singura soluție a PNL. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor.

– Nu a fost doar o campanie, a fost o mișcare care va schimba România în bine.

UPDATE Florin Cîţu a câştigat alegerile pentru funcţia de preşedinte PNL, reuşind să-şi asigure 2.878 de voturi, echivalentul a 60,2% din totalul voturilor corect exprimate.

Pentru Ludovic Orban au votat 1.898 dintre delegaţii prezenţi la Congres.

UPDATE Florin Cîţu şi-a susţinut cu dificultate moţiunea, discursul premierului fiind întrerupt de mai multe ori din cauza huiduielilor din sală.

Cele mai importante declaraţii:

– Voi toți sunteți echipa mea. Sper să conving mai mulți să mă votați, până la momentul votului, pentru că eu sunt un om de echipă. Votați un nou mod de a face politică. Vă garantez că atât timp cât voi fi președinte al PNL vom lua deciziile împreună.

– Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie PSD. Cum aș putea? Sunt sincer și direct, așa că trasez o linie foarte clară: cât sunt eu președinte PNL nu voi face alianță cu PSD. Nu o să mă vedeți niciodată forțând o moțiune de cenzură împotriva PNL. Suntem liberali, nu facem ca Dragnea.

– Da, recunosc, sunt un politician atipic: eu nu mint. Am făcut ce am promis și am făcut bine.

– Aceste alegeri nu sunt despre mine sau despre Ludovic Orban, ci despre viitorul PNL acum și în 2024. Eu sunt cel mai mare inamic al PSD, care poate asigura victoria PNL în 2024. Ludovic Orban a avut un rol important în PNL. Acum PNL trebuie să facă o alegere care să ducă partidul la un nou nivel, cu un trend nou.

– De mâine suntem un partid unit și suntem puternici.

UPDATE Ludovic Orban a punctat cele mai mari realizări ale PNL din ultimii ani.

– În 2019 am câștigat alegerile pentru Parlamentul European şi am reușit să convingem românii să voteze referendumul pentru justiție;

– După alegerile parlamentare am reușit pentru prima oară în 30 de ani ca un partid de dreapta să dea jos prin moțiune un guvern de stânga, să coagulăm toate forțele politice împotriva PSD și să învestim apoi un guvern PNL.

– După preluarea guvernării, PNL a intrat în campanie pentru alegerile prezidențiale. Klaus Iohannis a obținut cel mai mare scor din ultimii 31 de ani.

– Deși strategia a fost de a determina anticipate și reușisem primul pas, din păcate România a fost confruntată cu o pandemie. PNL și-a asumat răspunderea de a guverna în cea mai grea perioadă după al Doilea Război Mondial.

– Nu am câștigat alegerile parlamentare, dar după negocierile ulterioare am reușit să poziționăm PNL ca principal partid de guvernământ.

UPDATE Cele mai importante declaraţii făcute de preşedintele Klauss Iohannis la Congresul PNL.

– Suntem într-un punct de ișnflexiune nu doar pentru PNL, ci și pentru România.

– Viitorul președinte al PNL trebuie să demonstreze că PNL este cel mai puternic din România, că principiile liberalismului sunt singurele pe care se poate clădi o țară dezvoltată.

– Să nu uităm că am promis oamenilor în 2020: patru ani de stabilitate politică.

– Recent, făceau apel către partidele din arcul guvernamental la responsabilitate și maturitate. Reinterez acest apel, pentru că nu toți au manifestat aceeași maturitate. Dacă vom continua așa, riscăm să pierdem încrederea electoratului în mediul politic. Ar fi extrem de grav, pentru că se creează un vid între ales și alegător, imposibil de umplut.

– E imperativ să depășim cât mai repede actuala criză. Nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să își dea demisia.

– Sunt de neînțeles sabotajele venite din propriul partid, chiar dacă până la un punct ar putea fi explicate prin prisma luptei interne.

– Eu cred că România poate avea un deceniu de guvernare de dreapta. Ca acest lucru să fie posibil, e nevoie de fapte, de acțiuni concrete pentru cetățeni, nu doar de discursuri și promisiuni.

– Este nevoie ca Guvernul să-și asume principii ferme și să le redea speranța oamenilor că pot avea un trai bun și prosper. Este nevoie de un guvern eficient. Guvernarea presupune, în primul rând, o muncă de echipă.

UPDATE Premierul Florin Cîţu a ajuns la rândul său la Congresul PNL şi a dat asigurări că organizarea evenimentului va fi imprecabilă.

Premierul a fost întrebat despre faptul că urnele de vot au fost numerotate de susţinătorii săi, după ce cei din echipa Ludovic Orban au rupt perdele de la cabinele de vot.

„O să fie un congres organizat impecabil în aceleaşi reguli şi condiţii în care a fost organizat congresul în 2017, fără nicio diferenţă, totul va fi transparent”, a declarat Florin Cîţu.

UPDATE Ludovic Orban a ajuns la Romexpo. Tabăra actualului preşedinte PNL doreşte ca votul să se desfăşoare fără perdea, pentru evitarea fraudelor.

„Încrederea mea este că nu vor fi încercări de fraudă. Practic, ca președinte al partidului, nu am avut posibilitatea să intervin (în procedurile de votare, n.r.). Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot pentru a fi respectat secretul absolut al votului”, a comentat Ludovic Orban la sosirea la congres.

UPDATE Dan Motreanu, liderul PNL Giurgiu, organizația partidului cu cel mai mare scor la parlamentare, a transmis un mesaj dur înaintea congresului liberalilor, afirmând că „un partid în care loialitatea se manifestă față de persoană și din ce în ce mai puțin față de principii, valori, reguli și care se plasează departe de electorat, nu este pe un drum bun”.

„Deși nu s-a făcut nicio evaluare în PNL după alegerile parlamentare, realitatea este că în doar 12 județe PNL a ieșit pe primul loc. Cu siguranță am fi obținut un rezultat mai bun la alegeri, dacă unii colegi s-ar fi implicat cu aceeași pasiune, cum au făcut-o în lupta pentru funcții în partid”, a scris Dan Motreanu pe pagina sa de Facebook.

*** Informaţia de bază

Liberalii se reunesc în congres pentru a alege noul președinte al PNL, dintre actualul lider, Ludovic Orban, și premierul Florin Cîțu.

Ludovic Orban candidează, la congres, cu moțiunea „Forța Dreptei”, iar Florin Cîțu cu moțiunea „România Liberală”. La congresul care se desfășoară la Romexpo, începând cu ora 11,00, participă în jur de 5.000 de delegați din toată țara.

Ceilalți membri ai conducerii PNL, secretarul general, prim-vicepreședinții și vicepreședinții urmează să fie aleși duminică, de Consiliul Național al partidului. La această reuniune vor participa în jur de 2.000 de delegați. La începutul lunii septembrie, Statutul PNL a fost modificat, una dintre schimbări vizând creșterea numărului de vicepreședinți pe domenii la 17.

În timpul campaniei interne, peste 30 de lideri de organizații au anunțat că îl susțin pe premierul Florin Cîțu. Acestea vor trimite la congres în jur de 3.000 de delegați. Pentru Ludovic Orban și-au exprimat susținerea 12 lideri de organizații, care totalizează aproximativ 1.000 de delegați.

Cu toate acestea, bătălia va fi strânsă – marii lideri din teritoriu – Ilie Bolojan și Dan Motreanu nepoziționându-se explicit de-o parte sau de alta.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cu doar câteva zile înainte de reuniunea liberalilor, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat încă odată susținerea pentru Florin Cîțu la guvernare, anunțând că va participa la Congresul PNL.

„Îl încurajez pe Florin să continue și să nu se teamă și pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîțu nu are motive să demisioneze sau să fie demis”, a spus Iohannis

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: