Câștigul salarial mediu brut anunțat de INS pentru luna noiembrie 2016 a depășit pragul psihologic de 3.000 de lei cu cinci lei, după ce a crescut cu 3% față de luna precedentă. Tot cu trei procente a avansat și câștigul salarial mediu net, care a ajuns la 2.172 lei sau 481 de euro la cursul mediu de schimb din decembrie, luna de încasare efectivă a banilor.
Ca putere de cumpărare, indicele câștigului salarial real a urcat la 165,1% în raport cu luna de referință octombrie 1990 (+4,8% față de octombrie 2016) și s-a situat cu 14% peste cel din noiembrie 2015. În echivalent pps (la paritatea puterilor de cumpărare standard, respectiv ajustat cu nivelul autohton al prețurilor), salariul net a urcat la 939 de euro.
Este cea mai mare creștere de la o lună la alta, după cea din luna martie, după cum se poate vedea din datele de mai jos, unde valorile au fost aduse la zi cu nivelul mediu al prețurilor la zi pentru cheltuielile gospodăriilor comunicat de Eurostat, și anume 51,2% din media UE. Totodată, ar fi de remarcat și revenirea puterii de cumpărare față de cea din urmă cu un an, după ce în octombrie aceasta coborâse la valoarea minimă pe 2016.
Datele privind productivitatea muncii industriale, indicatorul de referință pentru întreaga economie, arată, însă, o scădere a productivității muncii de aproape un procent, ca medie lunară consemnată pe primele zece luni ale lui 2016. Se adâncește astfel o discrepanță flagrantă între rezultatul muncii depuse și creșterea puterii de cumpărare.
Dispunerea creșterilor în economia națională
Pentru a vă forma o imagine asupra dispunerii creșterilor salariale pe economia națională, vă prezentăm evoluțiile din câteva domenii mai importante de activitate:
De remarcat poziționarea industriei prelucrătoare, cea care a dus greul activității, sub media de creștere salarială pe economie și sub sectorul comercial. Precum și plasarea creșterilor din sectorul bugetar semnificativ peste cele care, prin taxele și impozitele plătite, asigură plata salariilor angajaților la stat.
De asemeni merită semnalat, ca schimbare de principiu în filosofia salarială, învățământul și, aproape la limită, și sănătatea s-au repoziționat deasupra mediei pe economie.
Oarecum suprinzător, există și un sector de activitate în care salariile au scăzut față de anul precedent, deși rămân aproape duble față de media pe economie, cel de intermedieri financiare și asigurări. Unde creditele restante și problemele din sectorul de asigurări au avut consecințe nu doar asupra clienților, ci și asupra angajaților.
5 răspunsuri
Daca salariul mediu brut a ajuns 3005 lei, atunci cresterea punctului de pensii la 1000 lei, va reprezenta 33%, ceace este departe de 45% dorinta pensionarilor. In prezent punctul de pensie de 917 lei reprezinta 30%, cu marirea anuntata, dar si posibilitatea ca salariul nmediu in aceasta perioada sa creasca, valoarea punctului de pensii va fi sub 30% din salariul mediu brut. Asa suntem pacaliti pensionarii!!!!
Punctul de pensie de 45% din salariul mediiu brut e o aberartie.
Atit timp cit avem 1 pensionar la un angajat sii fiecare angajat genereaza 26% salariu la fondul de pensii, e extrem de greu sa ajungi la pensie medie de 45%. Arr trebui ca statul sa puna de la eel inca pe atit. Voi, pensionarii sunteti pacaliti cind credeti in cai verzi pe pereti, nu cind populismele nnu se aplica….
„Precum și plasarea creșterilor din sectorul bugetar semnificativ peste cele care, prin taxele și impozitele plătite, asigură plata salariilor angajaților la stat.” – total gresit. La firmele private care asigura plata salariatilor de la stat se angajeaza numai analfabeti. Nu avem nevoie de invatamint performant si in genere de nici un fel de invatamint. Mercedes va veni in Romania numai daca vom fi dat afara toate lepadaturile din invatamint care…se stie… nu aduc bani la buget ci numai consuma. Jos Invatamintul! Vrem o tara de analfabeti!
Depinde de domeniu… IT-ul nu angajeaza analfabeti, zona finante-banci nici atit, zona pharma la fel, cam tot ce e automotive (si e la greu daca te uiti ce excedent avem cu UE la „masini si utilaje de transport”). E adevarat ca sunt si domenii unde nu e nevoie de foarrte mult studiu, gen constructii, agricultura, etc. Da’ nu–s toti anallfabetti in domeniul privat, ca altfel n-ar putea sustine atit amar de trintori bugetari.
Ar fi interesant de vazut cum au evoluat si salariile presedintelui, parlamentarilor, ministrilor, judecatorilor si procurorilor.Sau acest lucru este secret ?