vineri

29 martie, 2024

12 decembrie, 2018

Câștigul salarial mediu brut pe luna octombrie 2018 a fost de 4.532 lei, cu 1,1% peste cel din luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 1,2% şi a ajuns la 2.720 lei, respectiv 584 de euro. Ajustat cu nivelul preţurilor (52% din media UE, conform celor mai recente date Eurostat) puterea de cumpărare în euro s-a majorat uşor, la 1.123 euro.

Practic, leafa medie a recuperat scăderea din intervalul iulie – septembrie şi s-a apropiat la un leu de nivelul maxim atins în luna iunie 2018 (sau la un euro dacă se face conversia la cursul de schimb oficial).Totodată, indicele câştigului salarial real faţă de luna anterioară a fost de 100,7% iar majorarea în raport cu aceeaşi lună a anului precedent s-a situat la +9,1%, valoare ce a consemnat revenirea la nivelul din aprilie 2018.

Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare a banilor încasaţi exprimată ca indice raportat la cea din octombrie 1990, ultima de dinaintea liberalizării preţurilor) a urcat cu 1,3 puncte procentuale, până la 193,4%.

Creşterile pe ramuri – sănătatea prima, industria extractivă (pe minus) ultima ca putere de cumpărare


Pe ramuri de activitate, cea mai mare creştere de salarii a contiunuat să fie înregistrată în sănătate (+31,1% nominal şi +25,8% în termeni reali). Ea a fost urmată la mare distanţă de învăţământ (+19,0% nominal şi +14,2% real) şi de activităţile de cercetare-dezvoltare (17,8% nominal şi 13,0% real).

Administraţia publică s-a menţinut sub media naţională, cu un avans de 10,6%, concretizat într-o putere de cumpărare sporită cu 6%.

Peste media la nivel naţional s-au mai plasat sectorul de distribuţia apei, salubritate şi deşeuri (14,0%, respectiv 9,3%) şi tranzacţiile imobiliare (13,8%, respectiv 9,2%). Mai aproape de media de 13,7% în termeni nominali şi 9,1% ajustat cu inflaţia apare sectorul de transport şi depozitare (+12,5%, respectiv 7,9%).


Oarecum surprinzător, industria prelucrătoare, cea care dă trendul pentru întreaga economie, a consemnat majorări salariale peste cele din administraţia publică, dar a rămas în nivel absolut la doar 88% din media pe economie, mult sub practica europeană.

Cel mai mic avans salarial s-a înregistrat în industria extractive (7,2% nominal şi +2,9% ca putere de cumpărare).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: