Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

31 octombrie, 2023

Guvernul a adoptat luni, într-o ședință specială, creșteri ale salariilor minime din construcții, agricultură și industria alimentară.

Salariul minim brut din construcții crește la 4.582 de lei, cel din agricultură și industria alimentară la 3.436 de lei, astfel încât angajații dina ceste domenii să nu piardă niciun leu la net după anularea facilitățilii de care beneficiau industriile respective (scutirea de la plata contribuțiilor de sănătate).

Majorarea se va opera începând cu drepturile corespunzătoare lunii noiembrie și de ea vor beneficia 423.110 de salariați din construcții, adică peste 92% 78% din totalul lucrătorilor din acest sector în care la sfârșitul lunii august exista un total de 449.000 de angajați, conform datelor INS.


De majorarea salariului minim brut pentru sectorul agricol și industria alimentară vor beneficia aproximativ 168.000 salariați.

Creșterea din construcții, agricultură și industria alimentară va aduce la buget un plus de peste 321 de milioane de lei, anul acesta, și de 3,9 miliarde lei, anul viitor.

Sumele au fost convenite în Consiliul Național Tripartit, structură de dialog la care participă reprezentanții celor trei parteneri sociali – Guvernul, sindicatele și patronatele.

”Am convenit astăzi, împreună cu patronatele şi sindicatele, în Consiliul Naţional Tripartit, noile valori ale salariilor minime în construcţii, agricultură şi industria alimentară. Am făcut o promisiune angajaţilor, aceea ca în urma introducerii contribuţiei pentru sănătate, salariile din aceste două domenii nu vor scădea! Iar prin acordul de azi, atât noul salariu minim în construcţii, de 4.582 de lei, cât şi cel din agricultură şi industria alimentară, de 3.436 de lei, garantează că nu se pierde nici măcar un leu din salariile nete”, anunța premierul săptămâna trecută pe Facebook.

Majorarea inițială, amânată din cauza calculelor greșite ale celor care au elaborat proiectul de OUG


Un proiect de OUG pentru majorarea salariilor minime din aceste sectoare a fost amânat la sfârșitul lunii septembrie, când în ședința de guvern s-a constatat că marja de creștere nu acoperea pierderea netă generată de eliminarea scutirii de la plata contribuțiilor penrtu sănătate.

Cele două sectoare au pierdut această facilitate prin pachetul fiscal pe care și l-a asumat în Parlament Cabinetul Marcel Ciolacu, pentru a reduce deficitul fiscal.

(Citește și: „Creșterea salariilor minime din construcții și agricultură se amână – majorarea nu acoperea introducerea CASS„)

Salariul minim pe economie ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024 se mai negociază

În ședința de miercuri s-a discutat și despre salariul minim pe economie ce va fi valabil din ianuarie 2024, subiect pe care nu s-a ajuns încă la nicio concluzie și urmează să să se mai negocieze în ultimele două luni ale acestui an.

 ”Așa cum este normal, Guvernul va avea consultări permanente asupra tuturor aspectelor importante legate de actul guvernării, iar stabilirea salariului minim brut pe economie garantat în plată la nivel național face parte din preocupările noastre comune”, a mai scris premierul pe contul său de Facebook.

(Citește și: „Majorarea salariului minim, aprobată. Impactul, în 2024: +2,45 mld. lei la bugetul de stat, -738 mil. lei la bugetele locale„)

****

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: