Câștigurile salariale nominale ale germanilor au scăzut anul trecut în Germania pentru prima dată după 2007, criza coronavirus având un impact mai sever decât cel al crizei financiare din 2007 / 2008.
Venitul salarial mediu lunar a scăzut cu 0,6% în 2020 față de 2019 și, ajustată cu inflația, scăderea a ajuns la 1%, prima contracție în termeni reali din 2013 încoace, potrivit datelor oficiale citate de Reuters.
Lunile de carantină menite să oprească răspândirea virusului COVID-19 „au avut un impact devastator asupra întregii economii a lumii, iar cea a Germaniei, cea mai mare din Europa și foarte dependentă de exporturi, nu a fost cruțată”, spune editorialistul Reuters.
Iar perspectivele nu sunt optimiste:
(Citiți și: „Germania / Ministrul Economiei spulberă speranţele de redeschidere rapidă a economiei”)
Scăderea din 2020 pune capăt unui deceniu de creştere continuă a salariilor în prima economiei a zonei euro, de aproape 2,5% pe an, potiriv AFP, citată de Agerpres.
Între timp, salariile au beneficiat de introducerea nivelului minim pe economie în 2015 şi de o rată scăzută a şomajului care a crescut puterea de negociere a sindicatelor.
În 2020, însă, scăderea salariilor a fost însoţită de o creştere a şomajului, care în prezent este de aproape 6% în Germania, faţă de 5% înaintea crizei sanitare.
Oficiul federal german de statistică (Destatis) a precizat că nu a luat în calcul alocaţiile pentru şomajul parţial, de care au beneficiat milioane de salariaţi pe parcusul anului trecut. Această schemă „a permis amortizarea pierderilor de venituri pentru numeroşi salariaţi”, potrivit sursei citate.