marți

23 aprilie, 2024

21 septembrie, 2022

Angajații din România mai au de așteptat până la data la care vor putea accesa direct Registrul de evidență a salariaților (REVISAL) pentru a-și verifica online istoricul în muncă și dacă angajatorii le-au plătit contribuțiile sociale.

Guvernul a decis, miercuri, să amâne această măsură până în anul 2025, atunci când vrea să refacă platform online cu fonduri din PNRR.

Astfel, că salariații vor fi nevoiți să apeleze la angajatori dacă vor să verifice istoricul vechimii în muncă, sau prin cerere scrisă la Inspecția Muncii.

Scurt istoric


În 20 mai, președintele Klaus Iohannis a promulgat un proiect de lege inițiat de deputata Cristina Prună, prin care se modifică și completează Codul muncii.

Conform acestuia, REVISAL va fi accesibil online pentru salariați și foști salariați, în privința datelor care îi privesc.

Informațiile din Registrul vor putea fi vizualizate, descărcate și tipărite, fiind totodată posibilă generarea online și descărcarea unui extras din Registru.

Termen depășit

Guvernul trebuia să adopte în termen de 60 de zile, până pe 20 iulie 2022, o hotărâre prin care să stabilească procedura de acces online în Revisal, modalitatea de generare și descărcare a extrasului, precum și condițiile în care prin extras se va putea dovedi vechimea în muncă și/sau în specialitate.


Doar că proiectul de HG inițiat de Ministerul Muncii a fost aprobat abia astăzi în ședința de Guvern, însă a venit cu o nouă amânare.

Inițiatorii actului normativ susțin amânarea a survenit pentru faptul că „s-a creat cadrul instituțional și financiar care să permită accesarea fondurilor europene în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență” pentru a reface platforma REVISAL.

Potrivit notei de fundamentare, sistemul informatic REGES/REVISAL a fost proiectat şi dezvoltat în anul 2006 şi având în vedere evoluţia tehnologică din domeniul IT&C, a apărut absolut necesară reproiectarea şi retehnologizarea integrală a sistemului.

Sistemul informatic se află la “finalul ciclului de viață, fiind depășit din punct de vedere tehnologic”.

Un nou sistem cu bani din PNRR

Astfel, Executivul propune ca intrarea în vigoare a hotărârii privind accesul angajaților în REVISAL „să coincidă cu data intrării în exploatare a sistemului informatic aferent Registrului general de evidență a salariaților”.

Mai exact, 31 decembrie 2024, termen prevăzut conform CID pentru jalonul 169 – Punerea în funcțiune a sistemului REGES – ONLINE”.

Până la data la care sistemul informatic va fi funcțional, inspectoratele teritoriale de muncă vor continua să elibereze, la solicitarea scrisă a contribuabililor, un extras care să reflecte activitatea prestată de către aceștia în baza unui contract individual de muncă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: