marți

23 aprilie, 2024

3 februarie, 2019

USR și PLUS au convenit sâmbătă să formeze o alianță care să funcționeze nu doar la alegerile de anul acesta – europarlamentare și alegerile pentru președinție -, ci și în 2020, când vor avea loc alegerile locale și cele parlamentare.

„De principiu vom merge în această direcție și la prezindențiale, ne gândim să avem cât mai mulți candidați comuni și la alegerile locale. Orice opțiune e deschisă în momentul de față”, a spus Dacian Cioloș.

Noua alianță are ca scop să preia guvernarea și să le ofere românilor o alternativă la actuala coaliție PSD-ALDE, au declarat liderii celor două partide, și va avea reprezentanți în secțiile de votare.


„S-a născut principala forță de opoziție: Alianța 2020 USR+PLUS. Proiectul nostru e România. Acum ai cu cine!”, este mesajul postat de cele două formațiuni pe paginile lor de Facebook, imediat după luarea deciziei.

După ședința Comitetului Politic al USR, cei doi lideri ai alianței, Dan Barna și Dacian Cioloșcă au anunțat că va fi prezentată nu doar o listă comună de candidaţi, ci echipe pentru aceşti candidaţi.

„Eu candidez pentru prima dată. Îmi asum această candidatură până la capăt. Candidez pentru prima dată dar, evident, vin cu o anumită experienţă, inclusiv în funcţii de responsabilitate guvernamentală, dar avem foarte mulţi tineri care nu doar au candidat pentru prima dată, care abia s-au înscris în politică, s-au implicat în politică de câteva luni şi sunt oameni care vor căpăta experienţă politică alături de cei care vor căpăta mandate în Parlamentul European, chiar dacă sunt tineri care sunt în a doua jumătate a listei. Pentru că intenţia noastră este să mergem nu doar cu candidaţi care să obţină mandate de europarlamentar, dar acei candidaţi să meargă cu echipe, cu oameni tineri pe care îi vor lua de pe liste”, a spus Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş va deschide lista USR-PLUS pentru Parlamentul European, o decizie care a nemulţumit mai mulţi membri ai Uniunii Salvaţi România. Lista a fost validată cu 68 de voturi „pentru” și 9 voturi „împotrivă”, în ședința Comitetului Politic al USR.


Este cea mai bună listă pentru PE pentru care a avut-o România, până acum, a spus Dan Barna.

Până acum, pe listele pentru europarlamentare ale celor două partide apar:

  • 1. Dacian Cioloș, președintele PLUS
  • 2. Cristian Ghinea (USR)
  • 3. Dragoș Pîslaru (PLUS)
  • 4. Clotilde Armand (USR)
  • 5. Nicolae Ștefănuță (USR)
  • 6. Vlad Botoș (USR)
  • 7. Ramona Strugariu (PLUS)
  • 8. Vlad Gheorghe (USR)
  • 9. Alin Mituță (PLUS)
  • 10. Anamaria Naomi Reniuț (PLUS)
  • 11. Valeriu Nicolae (PLUS)
  • 12. Oana Țoiu (PLUS)
  • 13. Radu Ghelmez (USR)
  • 14. Liviu Iolu (PLUS).

Din ce grup din PE va face parte alianța

Întrebat spre ce grup politic european s-ar orienta Alianța, Dacian Cioloș a evitat un răspuns direct, afirmând că „după europarlamentare va avea loc și o reconfigurare în Parlamentul European”.

Iar în aceste condiții „este important să ne îndreptăm spre un grup politic cu care avem cert afinități și să facem și o alegere pragmatică”, spre un grup „puternic”, a mai spus el.

Dacian Cioloș a mai spus că va rămâne în Parlamentul European cât timp va fie nevoie, iar dacă va fi cazul, va candida pentru un nou mandat în anii următori.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: