joi

28 martie, 2024

14 noiembrie, 2017

Camera Deputaților a respins marți, cu 170 de voturi pentru, 93 împotrivă și șapte abțineri, cererea șefului statului de reexaminare a legii pentru modificarea Statutului funcționarilor publici.

Legea pe care Klaus Iohannis refuzase să o promulge, și care a fost inițiată de UDMR, permite rămânerea în funcție a funcționarilor publici trimiși în judecată, inclusiv pentru fapte de corupție, să rămână în funcții.

Acum, funcționarii publici sunt suspendați din funcție imediat după ce anchetatorii trimit dosarul în instanță.


Președintele va fi obligat să semneze legea (procedura nu permite respingerea ei pentru a doua oară). În termen de 30 de zile de la intrarea ei în vigoare, toți funcționarii suspendați în momentul de față își vor relua activitatea.

În timpul dezbaterilor pe proiectul UDMR, parlamentarii care l-au susținut au invocat prezumția de nevinovăție și cazurile în care funcționarii publici au fost achitați.

„Ce se întâmplă cu perioada în care, conform legii, ei au fost suspendați din raporturile de serviciu? Prin urmare, acei oameni au dreptul la despăgubiri, au fost puși să șomeze fără drept de muncă. Trebuie să aibă drept de muncă, nu să-i condamnăm apriori la sărăcie și la pauperizare și trebuie să avem grijă ca ei să nu influențeze prin locul de muncă cercetările”, a pledat deputatul PSD Adrian Solomon, în timpul discutării abrogării respectivului articol.

Argumentele din cererea de reexaminare

Șeful statului a invocat mai multe decizii ale Curții Constituționale (219/2015, 62/2013, 1.006/2012, 539/2011, 539/2010, 1.437/2009 și 48/2003), din care rezultă că sancțiunea administrativă a suspendării raporturilor de serviciu ale funcționarului public din funcția publică pe care o deține, în cazul în care a fost trimis în judecată pentru anumite infracțiuni, are ca finalitate protejarea autorității sau instituției publice față de pericolul continuării activității ilicite și al extinderii consecințelor periculoase ale faptei penale săvârșite de funcționar.


„Considerăm că prin eliminarea acestei forme de protecție a instituției publice se vulnerabilizează însăși autoritatea publică”, menționa Klaus Iohannis atunci când a retrimis legea la Parlament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: