marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 mai, 2020

Ryanair a cerut judecătorilor UE să anuleze decizia de aprobare a unor garanții guvernamentale în valoare de 455 de milioane de euro acordate de Suedia companiilor aeriene, prima dintr-o serie de potenţiale acţiuni în instanță de acest tip care ar putea lua în vizor eforturile guvernelor europene de a salva anumite companii aeriane afectate de prăbuşirea traficului aerian, scrie Bloomberg.

Ryanair consideră că Suedia a încălcat legislaţia europeană prin limitarea garanţiilor de stat pentru credite la companiile care aveau o licenţă comercială suedeză pe 1 ianuarie, ceea ce impiedică accesul companiei irlandeze și a altor operatori aeronautici care operează în Suedia, dar au baze în alte țări din Europa.

Directorul executiv al Ryanair, Michael O’Leary, a acuzat guvernele că ar fi salvat companiile aeriene preferențial și că nu au oferit același ajutor altor operatori, precum Wizz Air Holdings, puțin probabil de a primi pachete masive de salvare de la statele în care sunt licențiate.


Ryanair a ridicat aceeași problemă și în ceea ce privește programele similare de salvare anunțate de guvernele franceze și daneze. Comisia Europeană a precizat că își va apăra poziția în instanță.

Programul Suediei discriminează companiile aeriene cu sediul în afara țării, ignorând ”rolul acestor operatori pan-europeni în conectivitatea” dintre țările UE, se arată în comunicatul transmis de Ryanair.

De asemenea, transportatorul critică Comisia Europeană pentru că nu și-a îndeplinit datoria de supraveghetor al subvențiilor de stat și nu a investiga programul în mod corespunzător.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Procesul amenință să încetinească eforturilor guvernamentale de a pompa ajutoare de miliarde de euro către industria aeriană, puternic lovită de pandemia Covid-19 care a întrerupt călătoriile.


Franța și Olanda au pregătit un pachet de salvare pentru Air France-KLM, iar Deutsche Lufthansa AG, cel mai mare transportator din regiune, este în discuții cu Germania și alte state pentru a obține sprijin financiar. Italia, pe de altă parte, a anunțat intenția de a prelua Alitalia.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: