9 octombrie, 2023

Ruta profesională de pregătire a tinerilor se va extinde, fiind inclusă în denumirea de învățământ tehnologic, și le va permite cursanților, după trei ani în sistem dual, să intre pe piaţa muncii cu examen de certificare pe nivelul 3 de calificare, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

”Vorbim despre rută completă de învăţământ dual. Pentru a elimina confuziile, nu vom mai avea învăţământ profesional şi tehnologic, ruta se va numi învăţământ tehnologic şi, de la finele anului 2030, vom avea exclusiv învăţământ dual în România. Ceea ce ne propunem este ca pe ruta de liceu tehnologic, după trei ani, candidatul dacă doreşte, să poată să iasă în piaţa muncii, cu examen de certificare pe nivelul 3 de calificare, asta înseamnă exact ce se întâmplă cu şcoala profesională acum. În cazul în care îşi doreşte să aibă un nivel mai ridicat de calificare poate să termine clasa a XII-a şi să îşi dea examenul respectiv de certificare. Dacă doreşte să meargă mai departe, nivelul 5, post liceală, colegiu terţiar universitar, atunci sigur merge mai departe sau dacă vrea învăţământ superior, dă şi examenul de bacalaureat adecvat profilului tehnologic şi poate merge mai departe”, a explicat Ligia Deca.

Rută duală pe sistem german – până la ultimul nivel de calificare

Una dintre problemele ce au afectat atractivitatea rutei duale este dificultatea înaintării la un nivel superior de calificare, care se rezolvă prin adoptarea unui sistem similar celui din Germania, a mai spus luni ministrul Deca:


”Una din principalele probleme de atractivitate a rutei profesionale tehnologice duale era tocmai această greutate în a merge mai sus pe nivel de calificare şi chiar de a ajunge în învăţământ superior. Ne dorim pe modelul altor sisteme de succes, german, austriac, să putem permite învăţământ dual până la ultimul nivel de calificare”, a mai spus Ligia Deca.

Cadrul legislativ necesar, aprobat anul trecut

Guvernul a aprobat în 2022, prin OUG, cadrul legislativ necesar pentru extinderea învăţământului profesional dual la nivel universitar.

Instituţiile de învăţământ superior acreditate , prevede reglementarea, pot organiza, împreună cu companiile, învăţământ superior dual, formă de învăţământ în care responsabilităţile cu privire la desfăşurarea activităţilor de învăţare, predare şi evaluare sunt partajate între instituţia de învăţământ superior acreditată şi operatorii economici.

„Instituţia de învăţământ superior organizează şi desfăşoară activităţi de învăţare, predare şi evaluare, iar operatorii economici organizează activităţi de învăţare prin muncă şi participă la evaluare”, se spune în comunicat.

Universitățile pot înființa firme și ONG-uri și pot intra în asocieri cu companiile implicate


O noutate care ar putea aduce schimbări fundamentale în relația dintre companii și mediul universitar:

modificarea adusă Legii educației permite instituţiilor de învăţământ superior să înființeze, singure sau prin asociere, societăţi comerciale, fundaţii, asociaţii, unităţi de învăţământ preuniversitar, consorţii pentru învăţământ dual, cu aprobarea senatului universitar, conform prevederilor legale.

Condiţia ca acestea să se înfiinţeze este aceea ca ele să contribuie la creşterea performanţelor instituţiei.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: