vineri

19 iulie, 2024

27 aprilie, 2023

Sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei Ucrainei au generat afaceri mari în câteva state fost sovietice, cu intermediari care revând bunuri la care Rusia nu mai are acces.

”Aceste noi lanțuri de aprovizionare – care le furnizează rușilor produse occidentale – subminează eforturile Europei de a pedepsi Moscova și ar trebui blocate. Eludarea sancțiunilor subminează principiile de bază ale Uniunii noastre”, a declarat Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe al Lituaniei, pentru Politico.

Boom comercial în Georgia, Kazahstan, Armenia

Înregistrările vamale de pe platforma Trade Data Monitor, arată, de exemplu, că:

  • Volumul comerțului Georgiei cu Rusia a crescut cu 22% în anul când Moscova a început invazia, iar cantitatea de alcool pe care Georgia o exportă către Rusia au crescut cu peste 120 la sută
  • Exporturile Kazahstan către Rusia au crescut în aceeași perioadă cu aproximativ 57%
  • Armenia, care menține legături comerciale strânse cu Rusia, și-a văzut PIB-ul crescând cu 11% anul trecut. Exporturile către Rusia au crescut de cinci ori, iar importurile din Rusia au crescut de șapte ori

„Există noi fluxuri comerciale prin țări terțe, unde puteți vedea că exporturile către Rusia au crescut, precum și importurile din Occident. Este o afacere de miliarde de dolari”, explică Janis Kluge, de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.

Rușii beau Coca Cola din Georgia

Cea mai mare parte a acestor importuri paralele sunt bunuri de larg consum, pe care producătorii spun că nu vor să le vândă în Rusia.

Un proprietar de restaurant din Moscova susține că barul său este aprovizionat cu mărci de alcool occidentale: „Băutura spirtoasă vine din Kazahstan, Coca-Cola din Georgia”.

Un purtător de cuvânt al Coca-Cola a spus că, deși firma nu autorizează exporturile în Rusia, „acțiunile noastre de a preveni orice import neautorizat sunt limitate de factori de reglementare legați în primul rând de comerțul liber în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice” – piața unică a fostelor state sovietice.


UE, Regatul Unit și SUA au restricționat exporturile de alcool și au creat bariere pentru ca firmele occidentale să primească plăți de la băncile rusești; multe companii importante de băuturi au declarat că s-au retras voluntar din Rusia.

Îngrijorare că Rusia poate primi și produse cu dublă utilizare prin rutele alternative de aprovizionare

Potrivit lui Temur Umarov, de la Centrul Eurasia al Carnegie, aceste noi fluxuri de venituri dau un impuls major țărilor de la marginea fostei Uniuni Sovietice.

„Au existat mai multe rapoarte conform cărora oamenii de afaceri ruși se adresează partenerilor din Kazahstan, Kârgâzstan și chiar Uzbekistan, cerându-le să comande bunuri din Occident și să le reexporte către Rusia”, a spus el.

„Situația economică a devenit mult mai dinamică în Asia Centrală. Multe companii și organizații încearcă să folosească acest impuls pentru a umple nișa, deoarece văd cerere pentru produse de consum în Rusia”, a spus Temur Umarov.

Aceste rute ridică, de asemenea, îngrijorarea că, pe lângă bunurile de larg consum, produse mai sensibile, cu dublă utilizare, cum ar fi microcipurile, pot alimenta industria de armament din Rusia.

”Să acceptăm posibilul impact negativ temporar asupra afacerilor europene de dragul păcii”

În timp ce importurile paralele sunt în general într-o zonă juridică gri, acestea contravin spiritului sancțiunilor UE. „Statele membre ale UE ar trebui să transmită un mesaj clar atât țărilor terțe, cât și companiilor europene”, afirmă Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe al Lituaniei.

„În Lituania, companiile care aleg să ignore deciziile europene se confruntă cu o presiune publică uriașă, deoarece societatea noastră a făcut o alegere clară: valorile contează și nu pot fi schimbate pentru afaceri ca de obicei cu agresorul”, spune ministrul de Externe.

Vilnius solicită acum UE să numească un comisar ”cu normă întreagă” care să supravegheze elaborarea și aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și a partenerilor săi.

„Doar dacă acceptăm posibilul impact negativ temporar asupra afacerilor europene de dragul păcii, putem fi în sfârșit uniformi în politica noastră de sancțiuni și implementare”, spune oficialul lituanian.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: