duminică

26 mai, 2024

26 decembrie, 2023

Rusia a anunțat duminică că deține controlul deplin asupra orașului Mariinka din estul Ucrainei, dar Kievul a negat acest lucru, spunând că încă se mai duc lupte în orașul devastat de război, relatează Reuters.

„Unitățile noastre de asalt (…) au eliberat astăzi complet localitatea Mariinka”, i-a comunicat ministrul Apărării, Serghei Șoigu, președintelui rus Vladimir Putin, într-o întâlnire televizată.

Putin a spus că controlul orașului, care se află la aproximativ 5 km sud-vest de orașul Donețk, va permite forțelor ruse să țină unitățile de luptă inamice departe de Donețk.


„Trupele noastre au (acum) posibilitatea de a ajunge într-o zonă operațională mai largă”, a spus Putin într-o filmare a întâlnirii dintre el și Șoigu, postată online de un jurnalist de la Kremlin.

Dar Oleksandr Ștupun, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat luni postului național ucrainean că luptele acerbe pentru oraș au continuat.

„Trupele noastre sunt la granițele administrative din Mariinka, luptele pentru oraș continuă”, a spus Ștupun. „Orașul este complet distrus, dar este incorect să vorbim despre capturarea completă a lui Maryinka”.

Reuters nu a putut verifica în mod independent informațiile sau cine controlează Mariinka, un orășel din regiunea Donețk care avea o populație înainte de război de aproximativ 10.000 de locuitori și care de atunci a fost transformat în moloz.

Rusia ar fi obținut cel mai mare avans din luna mai


Informațiile despre atacul asupra Mariinka au venit în timp ce Moscova continuă cea mai recentă ofensivă de-a lungul întregului front de est, cu scopul de a prelua controlul asupra mai multor teritorii ucrainene.

Trupele ucrainene au construit de mult timp fortificații puternice în Mariinka, permițându-le să respingă numeroase atacuri rusești. Dacă afirmațiile Rusiei cu privire la preluarea orașului se dovedesc adevărate, acestea ar fi cele mai semnificative câștiguri pe câmpul de luptă ale Moscovei după luna mai.

Moscova a capturat în mai orașul ucrainean Bakhmut, teatrul unora dintre cele mai sângeroase lupte din războiul care durează deja de 22 de luni. Contraofensiva Ucrainei care a urmat în iunie a avut ca scop recâștigarea teritoriilor din sudul și estul țării, inclusiv Bakhmut.

Trupele ruse au intensificat, de asemenea, atacurile terestre și aeriene asupra orașului din apropiere Avdiivka, ca punct principal al înaintării lor lente în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Avdiivka a fost capturată pentru scurt timp în 2014 de separatiștii susținuți de ruși, care au ocupat mari părți din estul Ucrainei. În jurul orașului au fost construite ulterior fortificații – văzute ca o punte pentru avansul spre Donețk.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: