sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 februarie, 2022

Liderul organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI), Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, a fost ucis joi de către Forţe speciale americane, într-un raid în nord-vestul Siriei, potrivit Associated Press.

Toţi americanii care au luat parte la operaţiune s-au întors în siguranţă acasă, precizează într-un comunicatşeful statului american. ”Mulţumită priceperii şi curajului forţelor noastre armate, noi l-am scos de pe câmpul de luptă pe Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, liderul SI”, este citat Joe Biden în comunicat.

Forța militară americană a executat în timpul nopții de miercuri spre joi un raid în provincia Idlib din nord-vestul Siriei.


Raidul l-a vizat pe Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, care a preluat conducerea grupului militant pe 31 octombrie 2019, la doar câteva zile după ce liderul Abu Bakr al-Baghdadi a murit în urma unui raid american similar, în aceeași zonă.

Operațiunea a avut loc în timp ce IS a purtat o serie de atacuri în regiune, inclusiv un asalt de 10 zile la sfârșitul lunii trecute pentru a ocupa o închisoare.

Forțele speciale americane au sosit cu elicoptere și au atacat o casă din orașul Atmeh, dintr-o zonă a Siriei ținută sub control de rebeli. S-au înregistrat schimburi de focuri timp de două ore, spus martorii.

Rezidenții au descris focuri de armă și explozii continue care au zguduit orașul de lângă granița cu Turcia, o zonă presărată cu tabere pentru strămuțați din calea războiului civil din Siria.


În urma atacului sunt raportate 13 persoane ucise, intre care șase copii și patru femei. Cifrele sunt confirmate de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Președintele Joe Biden a anunțat că a ordonat raidul pentru „a proteja poporul american și pe aliații noștri și pentru a face lumea un loc mai sigur”.

Președintele urmează să se adreseze publicului american în cursul zilei de joi.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pentagonul nu a identificat inițial ținta raidului. „Misiunea a avut succes”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby. Într-o scurtă declarație de presă, el a precizat: „Nu au fost victime din rândul americanilor”.

Provincia Idlib este controlată în mare parte de luptători susținuți de Turcia, dar este, de asemenea, un bastion al-Qaida. Alți militanți, inclusiv extremiști din grupul rival IS, și-au găsit refugiu în regiune.

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: