3 septembrie, 2021

Serviciului Federal rus de Supraveghere  a Telecomunicaţiilor (Roskomnadzor)

Rusia a blocat şase software-uri foarte utilizate de reţele private virtuale (VPN), care permiteau accesul la un număr tot mai mare de site-uri interzise de către Moscova, potrivit Serviciului Federal rus de Supraveghere  a Telecomunicaţiilor (Roskomnadzor), citat de AFP și Agerpres.

Utilizarea acestor VPN-uri ar permite consultarea de „conţinuturi interzise” şi ar încuraja „activităţi ilegale, în special promovarea drogurilor, a pornografiei infantile, a extremismului şi a tendinţelor suicidare”.

Blocajul vizează Hola!VPN, ExpressVPN, KeepSolid VPN Unlimited, Nord VPN, Speedify VPN şi IPVanish VPN, a precizat Roskomnadzor într-un comunicat.


AFP a constatat totuşi că aplicaţia de telefon a unuia dintre aceste servicii, Nord VPN, funcţiona încă în Rusia vineri după-amiază.

Roskomnadzor a precizat că le va permite companiilor ruse care folosesc aceste VPN-uri în tehnologiile lor informatice să continue să o facă, dacă se va stabili că aceste firme nu încalcă legea.

În iulie, Rusia s-a „deconectat cu succes” de la World Wide Web în ceea ce a reprezentat testarea internetului său „suveran”, RuNet, pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit presei ruse.

(Citiți și: „Rusia se declară pregătită, legal și tehnologic, să se deconecteze de la internetul global”)

Spre deosebire de China, internetul a fost mult timp în Rusia un mare spaţiu al libertăţii puţin controlat de autorităţi şi folosit de media independente şi mişcări de opoziţie faţă de Kremlin.


Însă puterea rusă a trecut la ofensivă în ultimii ani, blocând site-uri care refuză să îşi transmită datele sau sancţionând giganţi digitali acuzaţi că nu elimină conţinuturi „ilegale”.

În ultimele luni, autorităţile au blocat mai multe site-uri având legătură cu opozantul închis Aleksei Navalnîi, în contextul apropierii alegerilor legislative din septembrie, potenţial delicate pentru Kremlin.

În 2019, Rusia a adoptat o lege pentru dezvoltarea unui internet suveran deconectat de la marile servere mondiale. Autorităţile neagă că ar dori să creeze o reţea naţională sub controlul lor, în ciuda temerilor în acest sens ale unor ONG-uri şi opozanţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: