marți

28 mai, 2024

13 mai, 2024

Actualul ministru rus al Apărării, Serghei Şoigu, nu va mai face parte din noul guvern, al premierului Mihail Mişustin, transmit agenţiile ruse de presă, el urmând să preia postul de secretar al Consiliului de Securitate al Federației. Vladimir Putin l-a propus ministru al Apărării pe Andrei Belusov, fost vicepremier, un economist civil.

Preşedintele rus doreşte ca ministrul apărării să fie absolut deschis inovării şi ideilor noi, motiv pentru care l-a ales pe Belusov, a menţionat Kremlinul, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, citat de Reuters, agenție preluată de Agerpres.

Şoigu nu dispare din conducerea țării, ci urmează să devină secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, post ocupat în prezent de Nikolai Patruşev, fost director al FSB, care a fost eliberat din funcțiecare la rândul său.


Acesta din urmă, despre care se spune că este oficialul care se bucură de cea mai încredere din partea mai lui Vladimir Putin, va fi numit într-o nouă funcţie, în cadrul complexului militar-industrial, funcţie care va fi anunţată public în zilele următoare.

În schimb, şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, rămâne în acest post.

Ministrul de externe Serghei Lavrov de asemenea îşi păstrează postul, la fel şi şefii serviciilor de informaţii, respectiv directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB), Alexander Bortnikov, şi directorul Serviciului de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin.

ISW: Schimbările indică faptul că Rusia se pregătește de un război prelungit și, eventual, de o viitoare confruntare cu NATO

Remanierile din Ministerul rus al Apărării indică faptul că președintele rus Vladimir Putin ia măsuri pentru a se pregăti pentru un război prelungit în Ucraina și, eventual, pentru o confruntare cu NATO în viitor, arată cel mai recent raport Institutul american pentru studiul războiului ISW).


Aceste remanieri la nivel înalt, efectuate în urma alegerilor prezidențiale din Rusia, sugerează cu tărie că Putin face pași importanți în direcția mobilizării economiei rusești și a bazei industriale de apărare (DIB) pentru a susține un război prelungit în Ucraina și, eventual, pentru a se pregăti pentru o viitoare confruntare cu NATO.

Consiliul Federației Ruse a postat pe 12 mai o listă cu miniștrii propuși de Putin în cabinet, care confirmă în special faptul că Putin l-a „propus” pe Belousov ca nou ministru al apărării (propunerile lui Putin sunt ordine).

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenția de presă a Kremlinului, TASS, că Shoigu, care a fost ministrul rus al apărării din 2012 – va prelua funcția de secretar al Consiliului de Securitate și va acționa ca adjunct al lui Putin în Comisia militaro-industrială rusă.

Numirea lui Belousov în funcția de ministru rus al Apărării reprezintă o evoluție semnificativă în eforturile lui Putin de a crea toate condițiile economice pentru un război prelungit, comentează ISW.

Belousov nu are experiență militară și este economist de meserie – a ocupat funcția de ministru rus al Dezvoltării Economice în perioada 2012-2013, după o carieră în domeniul analizelor și previziunilor economice între 1981 și 2006.

Lipsa sa de experiență militară nu este anormală – Shoigu, de asemenea, nu avea experiență înainte de a prelua Ministerul Apărării.

Belousov a ocupatfuncția de prim-viceprim-ministru din 2020 până la noua sa numire din 2024 și este cunoscut ca susținător al unei mai mari implicări a guvernului în economie.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: