Scrisoarea oficială de retragere a Rusiei din Consiliul Europei a fost predată secretarului general al Consiliului, a anunțat marți șeful delegația ruse, Petr Tolstoi.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei urma să voteze marți un acord, convenit luni seară, prin care se cerea excluderea Rusiei din Consiliul Europei.
Este un eveniment rar – singurul precedent s-a petrecut în 1969, când dictatura militară greacă a retras țara din acest organism chiar înaintea votului de excludere. Grecia a fost reprimită în 1974.
Opinia APCE (care poate fi citită AICI-LINK) se remarcă prin duritatea tonului. „În căminul european comun nu există loc pentru un agresor. Comitetul de Miniștri ar trebui să solicite Federației Ruse să se retragă din Consiliul Europei. În cazul în care Federația Rusă nu dă curs solicitării, Comitetul Miniștrilor trebuie să aibă în vedere data posibilă imediată de la care Federația Rusă încetează să mai fie membră a Consiliului Europei.”
De ce conteaza decizia APCE
Consiliul Europei nu are aceeași influență ca alte instituții, dar este în continuare cel mai important organism european pentru drepturile omului. În special, Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care a intrat în vigoare la începutul anilor 1950 și a dat naștere Curții Europene a Drepturilor Omului, este un pilon al ordinii juridice europene și al credinței în statul de drept.
Eliminarea Rusiei transmite un mesaj puternic și ar putea acționa ca un declanșator pentru ca alte organisme (OSCE, ONU, de pildă) să urmeze exemplul APCE.
Rusia a mai fost suspendată și după anexarea Crimeei. Franța și Germania au fost, din nou, avocații Moscovei
Consiliul Europei cu sediul la Strasbourg a fost unul dintre primele organisme internaționale care a sancționat Moscova, suspendând Rusia a doua zi după invazia Ucrainei din 24 februarie. Dar organismul pentru drepturile omului sa oprit înainte de a exclude Rusia, în ciuda faptului că țările baltice au cerut insistent acest lucru.
O decizie de suspendare a fost luată împotriva Rusiei și după anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014.
(Citește și: ”Rusia a reprimit drept de vot în Consiliul Europei”)
În 2019, la insistențele Franței și Germaniei, Rusia a reprimit drept de vot în Consiliul Europei. La acel moment, Ucraina s-a împotrivit deciziei și a boicotat întâlnirea Comitetului de miniștri. Șase alte state – Marea Britanie, Polonia, Georgia, Estonia, Lituania și Letonia – s-au împotrivit prin vot deciziei, care a fost adoptată cu majoritate calificată.
Mesajul Ucrainei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu s-a adresat luni sesiunii de urgență a Adunării parlamentare a Consiliului Europei așa cum era de așteptat. Mesajul Ucrainei a fost livrat de premierul Denis Shmyhal.
Premierul Shmyhal a transmis un mesaj neechivoc: „Solicităm aprobarea deciziei de a îndepărta imediat Rusia din Consiliul Europei. Cei care au comis această agresiune neprovocată și nejustificată nu pot rămâne în această familie europeană, în care viața omenească este considerată cea mai de preț valoare.”
Consiliul Europei, care are sediul la Strasbourg, nu trebuie confundat cu Consiliul European. Organismul format din 47 de membri a fost creat în 1949 și rămâne principala instituție pentru drepturile omului de pe continent.
Rusia a aderat în 1996 după ce a introdus un moratoriu privind pedeapsa cu moartea, o condiție prealabilă pentru aderare.