miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 iunie, 2014

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a somat Rusia să ofere, în termen de o lună, informaţii privind garantarea activităţii şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, relatează IPN, în pagina electronică.

Totodată, Comitetul de Miniştri a cerut Federaţiei rusă să prezinte, pâna cel târziu la 1 septembrie 2014, un plan complet de acţiuni sau un raport de conformare la sentinţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care Rusia a fost condamnată pentru încălcarea drepturilor la educaţie în regiunea transnistreană.

De asemenea, Comitetul de Miniştri şi-a exprimat profunda îngrijorare în ceea ce priveşte recentele cazuri de intimidare şi presiune asupra şcolilor cu predare în limba română din regiune.


La 19 octombrie 2012, CEDO a condamnat Rusia pentru încălcarea dreptului la educaţie al unor cetăţeni din regiunea separatistă transnistreană care studiază în şcoli cu predare în grafie latină şi a obligat-o să achite, în termen de trei luni, câte 6.000 de euro celor 170 de reclamanţi şi 50.000 de euro cheltuieli de judecată.

După aproape un an şi jumătate, Rusia nu şi-a onorat obligaţiile în acest caz. Instanţa a condamnat Federaţia rusă deoarece a considerat că a contribuit la crearea regimului separatist din regiunea transnistreană, dar şi pentru că Moscova a susţinut Tiraspolul acordându-i sprijin militar, economic şi financiar.

CEDO a condamnat Federaţia rusă după opt ani de la depunerea dosarului. În 1994, autorităţile separatiste transnistrene le-au interzis instituţiilor de învăţământ din regiune să predea în grafia latină. Opt instituţii care nu s-au conformat au fost supuse mai multor presiuni, iar numărul elevilor din aceste şcoli a scăzut de câteva ori în ultimii 20 de ani.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: