marți

21 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 martie, 2023

Rachetele rusești au lovit joi ținte în orașe din Ucraina, ucigând cel puțin nouă persoane. Clădirile și infrastructura au fost afectate în Kiev, Odesa și Harkov, cu întreruperi de curent în mai multe zone.

Ucraina a declarat că Rusia a tras 81 de rachete, cel mai mare număr dintr-un singur val de atacuri purtat în ultimele săptămâni.

Rusia a declarat că în aceste atacuri au fost lansate și rachete hipersonice Kinjal.


O rachetă trasă asupra centralei nucleare din Zaporojie a deconectat centrala de la sistemul electric ucrainean pentru câteva ore, potrivit operatorului de energie nucleară Euratom.

Pentru a șasea oară de când a fost preluată de Rusia, în urmă cu un an, instalația a funcționat cu generatoare diesel, care au suficient combustibil pentru a funcționa cel puțin 10 zile.

Șeful organului de supraveghere nuclear al ONU, AIEA, a emis un avertisment urgent cu privire la siguranța centralei. „Cum poate fi lăsat să se întâmple asta… Într-o zi se va termina norocul”, a spus Rafael Grossi.

Lupte grele în Bahmut

Forțele ucrainene rezistă în orașul Bahmut, sub presiunea intensă din partea trupelor regulate ruse și a mercenarilor grupului Wagner.


Miercuri, liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că forțele sale au capturat tot estul orașului Bahmut. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a spus că afirmația este „consecventă cu dovezile vizuale disponibile”.

Oficialii occidentali estimează că între 20.000 și 30.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți până acum în și în jurul orașului Bahmut. Lupta face parte din ofensiva rusă de primăvară, despre care mulți analiști spun că este acum în desfășurare.

Michael Kofman, de la Centrul de Analiză Navală cu sediul în SUA, spune că, până acum, câștigurile Rusiei au fost „coleșitoare”. Dar, adaugă el, Ucraina ar putea să găsească slăbiciuni în apărarea Rusiei pentru a organiza un contraatac.

Liniile frontului sunt relativ stabile

În sudul țării, loviturile de artilerie continuă în jurul Herson. Trupele ruse s-au retras peste râul Nipru în noiembrie, cedând orașul. Loviturile forțelor ucrainene, echipate cu lansatoare de rachete Himars furnizate de SUA, au făcut ca pozițiile Rusiei să fie nesustenabile.

Miercuri, Ucraina a anunțat că forțele sale au distrus un depozit de muniție rusesc la vest de Herson. Însă mulți analiști consideră că linia frontului din jurul orașului este puțin probabil să se schimbe pe termen scurt.

Centrul frontului rămâne în continuare relativ stabil.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: