joi

18 iulie, 2024

7 decembrie, 2023

Rusia va organiza alegeri prezidențiale pe 17 martie, a decis joi Senatul Rusiei. Data alegerilor a fost aprobată în timpul unei sesiuni a Consiliului Federației – camera superioară a parlamentului rus – cu 162 de senatori susținând calendarul, anunță Politico.

Președintele Vladimir Putin, care a fost la putere de 24 de ani fie ca președinte, fie ca prim-ministru, încă nu a anunțat oficial o nouă candidatură la președinție. Dar nu există nicio îndoială că va candida din nou și că va câștiga un nou mandat, după ce a reușit aproape să desființeze toată opoziția politică internă.

Dacă – sau mai degrabă după ce – va câștiga, Putin va rămâne la putere cel puțin până în 2030.


Liderul rus a devenit pentru prima dată președinte după demisia lui Boris Elțin în decembrie 1999. De asemenea, a condus țara în timpul unei scurte perioade ca prim-ministru între 2008 și 2012, deoarece constituția rusă nu i-ar permite să servească trei mandate prezidențiale la rând.

În 2021, Putin a semnat o nouă legislație care i-ar permite să fie președinte până în 2036, depășind limita mandatului constituțional.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: