17 decembrie, 2021

Rusia a prezentat vineri o listă de cereri reprezentând garanții de securitate pe care le dorește din partea Occidentului, inclusiv promisiunea de a renunța la orice activitate militară în Ucraina și Europa de Est și de a nu extinde alianța militară NATO, informează Reuters.

Cererile, formulate de Moscova în premieră alcătuiesc un pachet despre care Rusia spune că reprezintă o cerință esențială pentru reducerea tensiunilor în Europa și dezamorsarea crizei din Ucraina.

Dar ele conțin elemente – cum ar fi un drept de veto al Rusiei asupra aderării Ucrainei la NATO – pe care Occidentul le-a exclus deja.


Ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov le-a spus reporterilor de la Moscova că Rusia și Occidentul trebuie să înceapă refacerea relațiilor pornind de la o foaie albă.

”Politica practicată de Statele Unite și NATO în ultimii ani, de a escalada agresiv situația de securitate, este absolut inacceptabilă și extrem de periculoasă”, a spus el.

”Washingtonul și aliații săi din NATO ar trebui să oprească imediat acțiunile ostile derulate cu regularitate împotriva țării noastre, inclusiv exerciții neprogramate, apropieri și manevre periculoase ale navelor și avioanelor militare, precum și să oprească dezvoltarea militară a teritoriului ucrainean”, a adăugat oficialul rus.

Ryabkov susține că Rusia nu mai este dispusă să suporte situația actuală. El a cerut Statelor Unite să ia în serios propunerile și să vină cu un răspuns constructiv.


Oficialul a precizat totodată că Rusia este pregătită să înceapă discuțiile de sâmbătă, propunând Geneva ca loc posibil.

Anterior, agenția de presă Interfax l-a citat spunând că Statele Unite și NATO ar fi respins până acum propunerile Rusiei, răspunsul Occidentului nefiind încurajator.

Agenția de presă RIA a rezumat punctele-cheie ale propunerilor Moscovei astfel:

  • Să excludă extinderea în continuare a NATO și aderarea Ucrainei la alianță.
  • Să nu desfășoare trupe și arme suplimentare în afara țărilor în care se aflau în mai 1997 (înainte ca vreo țară din Europa de Est să se alăture alianței) – cu excepția cazurilor excepționale, când să fie nevoie de acordul Rusiei și al membrilor NATO.
  • Să abandoneze orice activitate militară NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.
  • Să nu desfășoare rachete cu rază intermediară și mai scurtă acolo unde pot lovi teritoriul de cealaltă parte
  • Să nu desfășoare exerciții cu mai mult de o brigadă militară într-o zonă de frontieră convenită și să facă schimb regulat de informații despre exercițiile militare.
  • Să confirme că părțile nu se consideră adversari și sunt de acord să rezolve toate disputele în mod pașnic și să se abțină de la folosirea forței.
  • Să se angajeze să nu creeze condiții care ar putea fi percepute ca o amenințare de către cealaltă parte.
  • Să creeze linii directe de comunicare între persoanele implicate în gestionarea situațiilor de urgență.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: