luni

22 aprilie, 2024

2 septembrie, 2014

Foto: RIA Novosti

Federaţia Rusă îşi va actualiza doctrina militară până la sfârşitul anului 2014, pentru a face faţă noilor ameninţări, a spus marţi adjunctul preşedintelui Consiliului Rus de Securitate, citat de RIA Novosti. Noile ameninţări, aşa cum sunt definite de Moscova, ar fi: extinderea NATO, scutul american antirachetă şi criza politică din Ucraina.

S-a creat deja un grup de lucru, în cardul Consiliului de Securitate, care să lucreze la amendamentele la dctrina care a fost ultima dată actualizată în 2010.

Mihail Popov, consilier al Kremlinului, a arătat că deteriorarea relaţiilor cu SUA şi NATO va fi reflectată în actualizarea strategiei.


Nu am nicio îndoială că extinderea infrastructurii NATO până lângă graniţele noastre, inclusiv prin expansiunea aliantei, va rămâne una dintre cele mai mari ameninţări militare la adresa Federaţiei Ruse”, a spus oficialul rus. „În 2010, acest punct din doctrina noastră militară a suscitat reacţii dure… Mai mulţi oficiali de rang înalt le-au reproşat liderilor noştri că au o gândire depăşită, argumentând că NAATO nu este duşamnul Rusiei… Am fost asiguraţi de bunele intenţii, dar ultimele miscări, din ultimii ani, sugerează cu totul altceva”, a dezvoltat Mihail Popov.

Alături de expansiunea NATO în estul Europei, reprezentantul Moscovei a insistat şi asupra dorinţei SUA şi NATO de a-şi spori potenţialul ofensiv strategic, prin construirea unui scut antirachetă global. De altfel, în luna iulie, preşedintele Vladimir Putin a spus că scutul antirachetă adus mai aproape de graniţele ruseşti face parte din ofensiva SUA la periferia Federaţiei Ruse.

“Vom răspunde adecvat şi coerent apropierii infrastructurii militare a NATO de graniţele noastre şi nu vom ignora desfăşurarea sistemelor de apărare antirachetă şi constituirea de depozite de arme strategice de precizie”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Noua doctrină militară rusă va menţiona, de asemenea, „apariţia unor noi ameninţări militare la adresa federaţiei Ruse, care au legătură cu evenimentele Primăverii Arabe, conflictul militar din Siria şi situaţia din Ucraina şi din regiune”.


În plus, amendamentele vor viza şi aspecte ce ţin de producţia proprie de armament şi tehnică militară. „Viaţa ne-a arătat că dependenţa de anumiţi parteneri occidentali este un lucru temporar şi că este, din nefericire, legată de situaţia politică”, a afirmat Mihail Popov.

Contextul care duce la modificările doctrinei militare ruse

SUA şi UE au impus, în ultimele luni, mai multe valuri de sancţiuni, ajungându-se la cele econmice, asupra unor sectoare ale economiei ruse şi la interdicţii privind exporturile în Federaţia Rusă de tehnică militară. Toate acestea au venit ca urmare a anexării ilegale a Crimeei şi a alimentării instabilităţii în estul Ucrainei.

Pe de altă parte, NATO urmează să adopte, la summit-ul de la Newport, Ţara Galilor, o serie de măsuri de reasigurare a flancului estic al Alianţei. Printre ele este crearea unei forţe de reacţie rapidă, de mici dimensiuni, capabilă să reacţionze într-un timp foate scurt în cazul în care vreunul dintre Aliaţi ar fi atacat.

În sprijinul acestei forţe, se vor crea comandamente NATO pe teritoriul ţărilor est-europene, în care se vor amplasa centre de comandă şi control, dar şi provizii şi tehnică militară care ar putea fi folosită de acestă forţă „vârf de lance” a NATO.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: