vineri

19 aprilie, 2024

10 ianuarie, 2021

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat la sfârşitul anului trecut legea care permite declararea drept „agent străin” a persoanelor fizice care se dedică activităţilor politice în favoarea altor state şi primesc finanţare din străinătate, în unele cazuri fiind vorba inclusiv despre jurnalişti, potrivit Moscow Times citată de Agerpres.

Persoanele fizice şi organizaţiile sociale incluse în registrul agenţilor străini vor trebui să informeze „minimum o dată la şase luni” Ministerul de Justiţie din Rusia cu privire la activităţile şi finanţarea primită din exterior.

Legea permite declararea drept agenţi străini a jurnaliştilor din alte ţări acreditaţi în Rusia care realizează activităţi „incompatibile cu activitatea profesională”, precum şi a organizaţiilor sociale care realizează „activităţi politice”. Legea permite etichetarea drept agenţi străini a corespondenţilor străini dacă acţionează „în slujba altei ţări, a organelor de stat”.


Legea face parte dintr-un pachet mai amplu de iniţiative adoptate pe bandă rulantă de Parlamentul de la Moscova la sfârşitul anului, majoritatea vizând drepturile civile.

Majoritatea analiştilor şi observatorilor susţin că noile legi sunt menite să consolideze sistemul autoritar al Rusiei înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în toamnă.

„Statul a declarat război societății civile. Aceasta este evoluția naturală a autoritarismului”, a declarat Andrei Kolesnikov, cercetător rus, pentru Moscow Times.

Noile restricții promulgate de Putin interzic demonstrațiile publice în apropierea sediilor poliției sau a altor instituții de ordine publică şi definesc activitățile de pichetare, folosite anterior de protestatari pentru a evita termenul de protest.


Totodată, a fost interzisă posibilitatea de organizare de mitinguri de către cetățeni „străini” sau organizații străine.

Parlamentul a introdus o lege care incriminează „calomniile online”, scopul urmărit fiind restricţionarea aplicației de mesagerie Telegram, folosită de un număr mare de ruși pentru a citi știri și informațiile la zi din politică.

O altă lege este menită să interzică publicarea de date personale ale angajaților din personalul de securitate – ea a venit ca răspuns la cea mai recentă investigație a Bellingcat, care s-a folosit de înregistrări telefonice pentru a îi demasca pe ofițerii FSB care au încercat să îl asasineze pe Navalnîi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: