vineri

19 aprilie, 2024

15 ianuarie, 2020

Guvernul Federației Ruse, condus de Dmitri Medvedev, a demisionat în bloc, miercuri, după un discurs al președintelui Vladimir Putin în fața Parlamentului, scrie de The Guardian.

Informația a venit ca o surpriză, imediat după discursul despre starea națiunii, în care Vladimir Putin a prezentat o serie de posibile modificări ale Constituției ce demonstrează că nu are de gând să se retragă de la conducerea Rusiei în 2024, când i se va încheia mandatul de președinte și va împlini 71 de ani.


Imediat după anunț, rubla a înregistrat scăderi majore în fața dolarului și euro.

Anunțul demisiei a fost făcut de premierul Medvedev, care a preluat conducerea executivului în mai 2018, la două luni după realegerea lui Vladimir Putin ca președinte.

Prim-ministrul a explicat că propunerile lui Vladimir Putin de modificare a Constituției, prezentate sumar în discursul de miercuri, vor schimba semnificativ balanța puterii în Rusia. „În acest context… guvernul, în forma sa actuală, a demisionat,” a spus Dmitri Medvedev.

În discursul despre starea națiunii, liderul de la Kremlin a propus un referendum pentru revizuirea Constituţiei cu scopul consolidării puterilor Parlamentului, menţinând însă caracterul prezidenţial al sistemului politic pe care îl patronează de 20 de ani. Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidenţial, a spus Vladimir Putin.


Câștigător a patru mandate de președinte, el propune limitarea mandatelor de șef al Federației la doar două, scrie The Guardian. Această măsură, însoțită de propunerea ca Parlamentul să aleagă șeful executivului (în prezent, Duma confirmă doar nominalizarea făcută de șeful statului), va slăbi funcția celui care-i va succeda la Kremlin.

Conform legislației actuale, liderul de la Moscova nu mai poate candida la poziția de președinte, fiind permise doar patru mandate.

Analiști: Propunerile lui Vladimir Putin arată că acesta nu se va retrage de la conducerea Rusiei, după 2024

Vladimir Putin, scrie The Guardian, i-ar fi cerut lui Dmitri Medvedev să accepte funcția de adjunct al Consiliului Național de Securitate, al cărui președinte este șeful statului.

Numele viitorului prim-ministru, comentează analiștii, ar putea semnaliza cine este preferatul lui Vladimir Putin la Kremlin.

Propunerile de modificare a Constituției, sunt de acord cei intervievați de The Guardian, indică limpede că Vladimir Putin (67 de ani) nu se va retrage de la conducerea de facto a Rusiei, după 2024, și ar putea reveni ca premier sau, pe modelul Kazahstanului, ar putea juca principalul rol politic de pe funcția de șef al Consiliului Național de Securitate și de lider al principalului partid.

Tot ceea ce se întâmplă acum, spun acești experți în Rusia, sunt doar rearanjări pe tabla puterii de la Moscova care-l vor ajuta pe Vladimir Putin să-și conserve puterea și dincolo de 2024.

Președintele Putin conduce Rusia din 2000, ceea ce îl face al doilea cel mai longeviv lider în funcție din această țară, după Iosif Stalin.

Cristian Diaconescu: Se pregătește transferul de putere

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a spus la Digi24 că demisia Guvernului Rusiei face parte in procesul de pregătire al tranferului de putere din epoca Putin într-o epocă post-Putin.

”În legătură cu temele pe care le-a adresat președintele Putin în fața parlamentarilor ruși în ceea ce privește modificarea Constituției și într-un fel deplasarea centrului de putere – așa cum este declarat deocamdată – către Parlamentul, către Duma și către Guvernul rus, reprezintă un proiect care, probabil, ar urma să fie pus în aplicare începând cu demisia Guvernului Medvedev și terminând cu anul 2024, când va avea loc, într-o formă sau alta, transferul de putere din epoca Putin într-o epocă post-Putin, deoarece, din punctul de vedere al gândirii politicii ruse, Putin nu este doar un politician, ci este semnalul unei anume culturi în ceea ce privește politica și cum se face aceasta în Rusia.

În al doilea rând, este problema situației economice din Rusia, care este cât se poate de critică. Din considerente strategice, diverse instituții internaționale de cotații nu plasează Rusia din perspectiva parametrilor economici într-o zonă mult prea joasă. Numai că situația economică, așa cum o resimt cetățenii ruși, este mult mai gravă decât apare în sursele media. Faptul că președintele Putin s-a referit la un moment dat la o rată obligatorie de creștere de 3% arată un anume tip de nervozitate din acest punct de vedere.

Modul în care se va gestiona în continuare această situație va fi interesant de urmărit și are legătură cu cele două elemente: chestiunea politică a anului 2024 și situația economică.

Va fi interesant de văzut cine vor fi viitorii miniști, mai ales la Apărare și Externe, pentru că pe aceste zone Federația Rusă este foarte hotărâtă și are în acest moment un culoar de a juca la nivel global”, a declarat Cristian Diaconescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: