luni

22 aprilie, 2024

17 februarie, 2022

Serviciile de informații din Statele Unite, Ucraina și Estonia afirmă că retragerea soldaților ruși de la granițele Ucrainei este regizată, în realitate numărul militarilor crescând la 170.000, potrivit estimărilor estoniene.

Mai mult, imagini din satelit prezentate miercuri în presa occidentală arată că în Belarus se construiesc un nou drum și un nou pod peste un râu important, la mai puţin de 6 kilometri de graniţa cu Ucraina.

„Fiecare indiciu pe care îl avem acum este că ei intenţionează doar să se ofere public să vorbească şi să facă afirmaţii referitoare la detensionare, în timp ce în privat se mobilizează pentru război”, a declarat la CNN un înalt oficial al Casei Albe.


Miercuri seară, înaltul oficial a avertizat din nou că Rusia ar putea folosi un „pretext fals” pentru a invada Ucraina, precum o incursiune a trupelor NATO pe teritoriul rus sau desfăşurarea de forţe în regiunea Donbas. „Ar trebui să ne aşteptăm la mai multe declaraţii false din partea presei de stat ruse în zilele următoare. Nu ştim ce formă va avea acest pretext fals, dar sperăm că lumea este pregătită”, a precizat acesta.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, marţi, că va avea loc o retragere parţială a câtorva trupe ce şi-au finalizat exerciţiile militare în Crimeea, teritoriul ucrainean anexat de Rusia în 2014. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a subliniat într-un interviu, miercuri, că există „o diferenţă între ceea ce spune şi ceea ce face Rusia”.

Noi proiecte de infrastructură în Belarus

Oficialii militari şi serviciile de informaţii urmăresc îndeaproape lucrările din șantierul deschis de Belarus aproape de granița ucraineană. Atât noul drum, cât şi podul peste râul Pripyat, se află la mai puţin de şase kilometri de graniţă şi ar putea fi folosite de forţele ruseşti aflate în prezent în Belarus într-o deplasare spre Kiev, capitala ucraineană. Imaginile din satelit, realizate de Maxar şi Planet Labs, arată acest pod.

Rusia construiește „poduri, spitale de campanie, infrastructură de sprijin”, a spus o sursă, pentru CNN. „Motiv pentru care nu luăm în serios afirmațiile lor de detensionare.”, a adăugat aceasta.


Nu este clar dacă podul este construit de forţele ruseşti sau guvernul din Belarus. Belarus este cel mai apropiat aliat internaţional al Rusiei şi găzduieşte în prezent trupe şi echipamente ruseşti în cadrul a ceea ce Rusia insistă că sunt „exerciții”. 

Oficialii occidentali spun că acele forțe ar putea fi folosite pentru a invada Ucraina din nord.

Estonia a numărat 170.000 de militari ruși la granițele Ucrainei

Serviciile de informații estoniene au cunoștință de aproximativ 10 grupuri de luptă ruse care se deplasează spre granița ucraineană, unde estimează că aproximativ 170.000 de soldați sunt deja desfășurați, a declarat miercuri Mikk Marran, directorul general al Serviciului estonian de informații externe.

Atacul ar urma să includă bombardamente cu rachete și ocuparea unor „poziții cheie”, a adăugat el.

„Dacă Rusia va avea succes în Ucraina, acest lucru ar încuraja-o să crească presiunea asupra țărilor baltice în anii următori. Amenințarea cu războiul a devenit principalul instrument politic pentru Putin”, a spus Marran.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: