joi

25 aprilie, 2024

6 ianuarie, 2015

Armata rusă acceptă pentru prima dată militari de carieră străini în rândurile sale, informează BBC, iar experţii susţin că nu este o decizie care să aibă vreo legătură cu conflictul din Ucraina.

Preşedintele Vladimir Putin a emis un decret prin care li se permite străinilor să se angajeze pentru minimum 5 ani în armata rusă, singura condiţie care li se pune fiind aceea de a vorbi limba rusă.

Cel mai probabil noii recruţi vor proveni din republicile foste sovietice din Asia Centrală.


Pe de altă parte, voluntari străini, inclusi ruşi, au luptat în estul Ucrainei, iar Rusia a susţinut mereu că nu sunt trupe regulate ruse, ci soldaţi în concediu care au ales să şi-l petreacă alăturându-se separatiştilor din ţara vecină.

Decretul preşedintelui Putin este o altă măsură de modernizare a forţelor armate ruse, susţine expertul în domeniu apărăii Jonathan Marcus pentru BBC. Însă mişcarea are implicaţii diplomatice pentru relaţiile dintre Moscova şi fostele sale republici sovietice, spune acesta.

Experţii militari ruşi Pavel Felgenhauer şi Alexander Golts au afirmat pentru BBC că decretul nu face decât să legalizeze o situaţie deja existentă care a existat de mai mulţi ani în zone în care erau amplasate trupe ruse în afara graniţelor ţării.

Trupelor ruse le va fi mai uşor să recruteze militari locali în Asia Centrală, Caucaz sau Transnistria, argumentează aceştia. „Înainte era nevoie să obţină cetăţenia rusă sau un document care să le ofere drepturi asemenea cetăţenilor ruşi, însă acum se pot angaja în armata rusă în mod legal, fără să fie nevoie de cetăţenie”, explică Pavel Felgenhauer.


Experţii ruşi estimează la 300 numărul de străini din armată. Rusia are două baze militare în Caucaz, în Armeni, şi trupe în Osetia de Sud şi Abhazia, regiuni separatiste ale Georgiei.

Adoptarea decretului are şi un beneficiu economic: „Trimiterea de militari ruşi cu contract în Asia Centrală este costisitoare. Însă folosirea localnicilor este foarte prsctică”, a mai spus Pavel Felgenhauer.

În plus, din punct de vedere al securităţii şi apărării, ameninţările din Asia centrală sunt în creltere, pe măsură ce NATO se retrage din Afghanistan. Aşa că ar putea avea loc o extindere a repzenţei Rusiei în regiune, cu ofiteri ruşi, dar militari din ţările din regiune, explică experţii rusi. Ei susţin însă că asta nu echivalează cu o recrutare masivă a străinilor în armata rusă.

Rusia nu vrea să creeze nici o „legiune străină”, aşa cum are Franţa, care folosea trupe de elită formate din strpăini pentru a controla situaţia în fostele colonii din Africa sau din alte puncte fierbinţi.

Pentru străini, salariul de 30.000 de ruble lunar, echivalentul a 500 de dolari, ar putea fi atractiv pentru a se alătura forţelor militare ruse. Iar părţii financiare i se adaugă şi perspectiva de a dobândi şi cetăţenia rusă, la un moment dat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: