vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 mai, 2020

Personal militar din Rusia a transferat într-o bază aeriană din Libia mai multe avioane de vânătoare MiG 29 și SU-24, a anunțat miercuri armata americană, cu precizarea, potrivit Euractiv, că mișcarea ar produce un impact masiv în războiul libian.

În conflictul libian, Moscova este aliatul opozantului Khalifa Haftar (foto), conducător al Armatei Naționale Libiene (LNA), care luptă împotriva guvernului recunoscut de Națiunile Unite și sprijinit de Turcia. Libia este în acest moment sub embargou pentru livrări de armament.

Purtătorul de cuvânt al Armatei Naționale Libiene, Ahmed Mismari, a negat veridicitatea anunțului american, spunând că reprezintă ”zvonuri de presă și minciuni”. Ahmed Mismari anunța săptămâna trecută că LNA a reparat 4 avioane vechi de vânătoare libiene cu ajutorul cărora va demara o importantă campanie aeriană.


Și un membru al parlamentului rus a negat informațiile americane, afirmând că Rusia nu a trimis personal militar în Libia, iar Parlamentul nu a primit nicio cerere de a aproba o asemenea mutare.

Centrul de Comandă africană al Armatei SUA a anunțat marți că Rusia a trimis avioane de vânătoare în Libia, prin Siria, pentru a-i ajuta pe mercenarii ruși care luptă alături de LNA. Oficialii americani au afirmat că avioanele rusești au fost vopsite în Siria pentru a acoperi emblemele Forței Aeriene a Federației Ruse.

O serie de mesaje postate pe Twitter miercuri de către membri ai personalului militar american au anunțat că avioanele de vânătoare au fost aduse în Libia de piloți ruși, fiind escortate de alte avioane de vânătoare rusești, situație care indică o implicare la nivel înalt a Moscovei.

Avioanele de vânătoare au aterizat la Tobruk, în estul Libiei, ulterior fiind transferate în Jufra, bază militară a opozanților reginului din centrul țării. La Jufra au ajuns 14 avioane de vânătoare rusești, fără embleme.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Armata lui Khalifa Haftar a suferit mai multe înfrângeri în ultima perioadă, în care a încercat să ocupe capitala, Tripoli.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves le Drian, a spus miercuri că situația din Libia este foarte îngrijorătoare și a avertizat că scenariul sirian se repetă în Libia.

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: