2 ianuarie, 2022

Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul român de Externe  (MAE) „salută obiectivele ambițioase” ale președinței semestriale a Consiliului Uniunii  Europene, preluată de Franța la 1 ianuarie 2022. Totodată sprijină și obiectivele Președinției-în-Exercițiu (PiE) a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), preluată de Polonia.

Franța a preluat președinția semestrială a Consiliului UE  „într-un moment-cheie pentru viitorul Uniunii Europene, marcat atât de contextul complex generat de pandemie, cât și de eforturile de refacere economică pe coordonatele combaterii efectelor schimbărilor climatice și revoluției digitale, precum și de consolidare a rezilienței Uniunii”, spune un comunicat MAE.

Redresarea trebuie să aibă loc „în baza valorilor și principiilor care stau la baza construcției Uniunii, democrația, statul de drept și drepturile fundamentale”, mai sopune documntul MAE.


De asemenea, „procesul de reflecție demarat în cadrul Conferinței privind viitorul Europei completează contextul european aparte în care se derulează mandatul Președinției franceze a Consiliului UE”, Potrivit sursei citate.

Franța la președinția Consiliului UE

În comunicat, „MAE își exprimă, în acest context, satisfacția pentru angajamentul exprimat de Franța, în calitate de Președinție a Consiliului UE, de a acționa cu hotărâre în beneficiul proiectului european și al tuturor cetățenilor Uniunii în scopul gestionării pandemiei și a eforturilor de redresare economică, al avansării tranziției ecologice și digitale, al promovării obiectivelor în plan social, al formulării unui răspuns eficient și durabil la provocările determinate de migrație, asigurând, totodată, o protecție eficientă a frontierelor Uniunii, precum și al proiectării obiectivelor de stabilitate și prosperitate în vecinătate, în paralel cu promovarea unei Uniuni puternice în plan global.

Obiectivele pe care Franța și le asumă în plan european pentru acest semestru sunt concordante cu viziunea României privind necesitatea consolidării proiectului european pe baze de solidaritate, unitate, convergență și reziliență, astfel încât Uniunea și statele membre să aibă la dispoziție instrumente și soluții eficiente de acțiune în viitor, în beneficiul cetățenilor europeni.”

La 1 ianuarie 2022, Franța preia, pentru a 13-a oară, mandatul Președinției semestriale a Consiliului UE. Președinția franceză este plasată sub egida următorului motto: ”Relansare, Forță, Apartenență” (în limba franceză ”Relance, Puissance,  Appartenance”).


Prioritățile Președinției franceze se grupează în trei domenii majore: Europa suverană; Europa socio-economică / un nou model european de creștere; Europa umanistă – explică MAE.

Polonia la președinția OSCE

MAE sprijină oibiectivele PiE poloneze la OSCE, „în special menținerea pe agenda Organizației a soluționării conflictelor prelungite – subiect de interes strategic pentru România, alături de promovarea multilateralismului eficient, inclusiv în contextul provocărilor generate de pandemia de COVID-19, și valorificarea deplină a potențialului OSCE prin colaborarea cu bună credință pe toate dimensiunile de lucru ale OSCE – politico-militară, economică și de mediu și dimensiunea umană”, potrivit unui comunicat MAE.

,,Partener strategic al României, Polonia preia mandatul de PiE într-un moment complex și semnificativ pentru OSCE, cu mize majore pentru securitatea europeană în ansamblu. Soluționarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre și Vecinătatea Estică reprezintă o prioritate strategică pentru România și una din temele promovate activ și la nivelul OSCE. În contextul actual de securitate, implementarea deplină a principiilor și angajamentelor asumate de către statele participante la OSCE reprezintă singura modalitate de garantare a securității și de consolidare a stabilității, transparenței militare și predictibilității securitare în spațiul OSCE”, a declarat cu acest prilej ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Președinția-în-Exercițiu a OSCE se exercită anual, în baza unei decizii consensuale a tuturor celor 57 de state participante. Funcția de Președinte-în-Exercițiu este deținută de ministrul afacerilor externe al statului desemnat. Acesta numește reprezentanți speciali pe tematicile/dosarele gestionate la nivelul Organizației, care asistă PiE în îndeplinirea mandatului – explică MAE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: