fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Un tablou: bolile infecțioase care omoară anual mii de români

3.659 români au murit din cauza bolilor infecțioase și parazitare în 2018 – anul pentru care există statistici complete. Unele din aceste afecțiuni au fost… Mai mult

31.03.2020

La obiect

Profitorii crizei: presiuni de creștere a prețului la energie, în ciuda scăderii prețului în piață

În timp ce prețurile la energie își continuă trendul de scădere semnificativă, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a modificat de trei ori… Mai mult

31.03.2020

Chestiunea

Cu ce cheltuieli de sănătate a intrat România, cu viteză, în criza Covid-19. Țara e pe primul loc în UE la mortalitatea din cauze tratabile

Diagnosticul sec pus în „State of Health in the EU”, România – Profilul Sănătății, apărut în noiembrie 2019 plasează țara noastră pe ultimul loc în… Mai mult

31.03.2020

La obiect

Cartofii şi legumele – marile probleme ale pieței românești: Producția vegetală pe 2019 – în scădere.

Producţia vegetală anunţată pentru anul 2019 a scăzut cu peste două milioane de tone şi a ajuns la circa 29,5 milioane tone. Cinci șesimi din… Mai mult

31.03.2020

Analiză / Ruperea lanțurilor de aprovizionare globale arată Europei cât de dependentă este de China

de Alexandra Pele , 10.3.2020

Epidemia de coronavirus determină Europa să admită că a sosit momentul să își reducă dependența de China, notează Politico. Dacă până acum, dezbaterea a fost una de ordin ideologic, ruperea lanțurilor de aprovizionare are deja efecte concrete la nivel european, ”vârful” calculat de specialiști fiind jumătatea acestei luni.

Producătorii și furnizorii chinezi și-au oprit activitatea la începutul acestui an, pentru a împiedica răspândirea epidemiei de coronavirus, efectele resimțindu-se pe lanț în mai multe sectoare la nivel mondial, în special în cel tehnologic și în industria farmaceutică, ambele cu lanțuri de aprovizionare complexe, care trec inevitabil prin China.

”Răspândirea coronavirus în China pare a încetini, dar lanțurile globale de aprovizionare rămân rupte”, notează economiștii ING Group în materialul care a însoțit noua prognoză de creștere economică a Chinei, redusă la 4,4% din PIB în primul trimestru, de la 5% estimarea anterioară.

(Citiți și: ”Cum doarme UE sub industria strategică a mașinilor electrice: Viitorul tocmai a ajuns între China și Africa”)

Exporturile chineze s-au prăbușit cu 17,2% în primele două luni din 2020, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale prezentate de Beijing.

Trebuie să ne reducem dependența de câteva mari puteri, în particular China, în lanțurile de aprovizionare ale anumitor produse”, a comentat Bruno Le Maire (foto), ministrul economiei din Franța, într-o intervenție la postul de radio France Inter. Industriile nominalizate au fost cea auto, cea aerospațială și sectorul farmaceutic.

Marea majoritare a companiilor de la nivel global nu au nici cea mai vagă idee care este expunerea lor reală față de China pentru că prea puține își cunosc lanțul complet de aprovizionare, respectiv locul în care se află furnizorii furnizorilor lor, notează și Harvard Business Review.

Din calculele publicației, bazate pe premisa că anul nou chinezesc a determinat cel mai probabil multe companii să își facă stocuri mai mari în această perioadă, dar și având în vedere momentul declanșării carantinei în China, cel al reluării producției și timpii de livrare către Europa și SUA, cele mai mari probleme de aprovizionare ar urma să se înregistreze la jumătatea acestei luni.

Mutarea de urgență a producției, o soluției nesustenabilă pe termen lung

În sectorul tehnologic, suspendarea activității din China a afectat companii de top, de talia Apple, Microsoft și Google, care au anunțat mutarea unei părți a producției către Vietnam și Tailanda.

Soluția nu este însă viabilă pe termen lung.

”Din păcate, vor exista efecte economice globale”, a comentat Jason Oxman, președinte al unui grup de lobby care reprezintă interesele celor mai mari companii din Silicon Valley. ”Alte state din regiune (Asia, n.r.) au capacități de producție, însă nimic nu se compară cu nivelul de sofisticare al producătorilor chinezi”, a adăugat el.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)

Un sondaj realizat de o asociație germană a companiilor digitale arată că un sfert dintre acestea nu au mai primit comenzi din China și multe se confruntă cu probleme de aprovizionare și din alte state.

De la securitate la necesitate

În mijlocul unei dezbateri deja aprinse în Europa și în Occident cu privire la dependența excesivă de echipamente tehnologice din China, problemele lanțurilor de aprovizionare generate de epidemia de coronavirus aduc noi argumente pentru creșterea independenței față de Beijing.

Există o dependență prea mare de China și trebuie să găsim o soluție pentru această problemă”, a comentat Thomas Tschersich, șef de securitate la Deutsche Telekom, pentru politico. ”Trebuie să fim dispuși să investim în Europa pentru a echilibra balanța față de China. Dar avem nevoie și de furnizori chinezi”, a adăugat el.

Reinflamarea dezbaterii are loc la un an după discuții intense privind riscurile de securitate asociate rețelelor de 5G care folosesc echipamente produse de China.

Mari state europene, printre care Franța, Germania și Marea Britanie au avut opinii vehemente, fiind la un pas de a interzice complet echipamentele produse de Huawei. Oficiali europeni specializați în securitate au solicitat industriei telecom să își limiteze dependența de compania chineză, care și-a adjudecat o cotă de piață importantă în Europa pe tehnologiile 3G și 4G.

Însă și principalii competitori europeni ai Huawei, suedezii de la Ericsson și finlandezii de la Nokia, sunt dependenți de furnizori din China, inclusiv prin intermediul unor companii cu capital mixt.

Ericsson a anunțat la sfârșitul anului trecut creșterea producției la fabrica din Polonia și deschiderea unei unități în SUA. Nokia are fabrici în Finlanda, Brazilia și China.

Și China se mută în Europa

Huawei pare a se diversifica la rândul său, anunțând săptămâna trecută o investiție de 200 de milioane de euro într-o fabrică în Franța, parte a eforturilor depuse de companie pentru a muta lanțul de aprovizionare pe continent, dar și pentru a răspunde temerilor de securitate ale europenilor.

Oficialii europeni se uită însă dincolo de Huawei, către lanțurile complexe de aprovizionare care alimentează industrii critice și consumatori din UE.

Reevaluarea lanțurilor de aprovizionare ar putea intra în conflict cu ideologia europeană a pieței deschise, care a dominat politicile comerciale și de concurență ale blocului, notează publicația.

”Este un mușchi neantrenat al Europei”, a comentat Jan-Peter Kleinhans, expert în lanțuri de aprovizionare la think tank-ul german Stiftung Neue Verantwortung. ”Realizăm încet că, dacă vrem să abordăm serios problema, trebuie să începem să analizăm lanțurile de aprovizionare”, a adăugat el.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.3.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Simulările Evaluării Naţionale şi Bacalaureatului au fost anulate

Vladimir Ionescu

Ordinul ministrului Educaţiei privind suspendarea organizării şi desfăşurării Evaluării Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, a simulării Evaluării Naţionale pentru… Mai mult

Stiri

Agenția Națională pentru Pescuit cere clarificarea Ordonanței militare 8, nu este permis pescuitul în perioadă de prohibiție

Victor Bratu

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură urmează să solicite modificarea Ordonanței militare 8, emise joi seara, care permite în prezent desfășurarea activităților de pescuit comercial.… Mai mult

Stiri

Rating suveran România: Sezonul de primăvară începe cu evaluarea Moody’s, în 24 aprilie. Urmează Fitch și S&P

Adrian N Ionescu

România va trece în această primăvară prin trei încercări privind evaluarea sănătății sale financiare, trei agenții de rating urmând să-și publice evaluările în următoarele trei… Mai mult

Stiri

8 curse charter cu muncitori sezonieri pentru Germania au fost anulate. Motivul oficial: lipsește un aviz

Razvan Diaconu

Două zboruri charter cu muncitori sezonieri cu destinaţia Germania urmeau să decoleze vineri de pe Aeroportul din Iaşi. Acestea au fost anulate, potrivit directorului Aeroportului… Mai mult

Stiri

Managerul Spitalului județean Neamț a fost demis

Vladimir Ionescu

Managerul interimar al Spitalului Județean din Piatra Neamț, Florin Apostoae, a fost demis de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru (foto), care merge vineri în control în… Mai mult

Europa

Eurogrup decide un pachet de ajutor economic de 540 miliarde euro, dar fără ”coronabonduri”

Iulian Soare

Eurogrup – miniștrii de finanțe ai Zonei euro – au reușit să ajungă joi seara la un relativ acord asupra problemei datoriilor comune, dând publicității… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban: Scăderea economiei va fi de 1 – 3%

Adrian N Ionescu

Premierul României, Ludovic Orban, se aşteaptă la o scădere a economiei de 1 – 3% în acest an, „pe datele actuale”, potrivit unei declaraţii făcute,… Mai mult