miercuri

24 aprilie, 2024

10 martie, 2020

Epidemia de coronavirus determină Europa să admită că a sosit momentul să își reducă dependența de China, notează Politico. Dacă până acum, dezbaterea a fost una de ordin ideologic, ruperea lanțurilor de aprovizionare are deja efecte concrete la nivel european, ”vârful” calculat de specialiști fiind jumătatea acestei luni.

Producătorii și furnizorii chinezi și-au oprit activitatea la începutul acestui an, pentru a împiedica răspândirea epidemiei de coronavirus, efectele resimțindu-se pe lanț în mai multe sectoare la nivel mondial, în special în cel tehnologic și în industria farmaceutică, ambele cu lanțuri de aprovizionare complexe, care trec inevitabil prin China.

”Răspândirea coronavirus în China pare a încetini, dar lanțurile globale de aprovizionare rămân rupte”, notează economiștii ING Group în materialul care a însoțit noua prognoză de creștere economică a Chinei, redusă la 4,4% din PIB în primul trimestru, de la 5% estimarea anterioară.

(Citiți și: ”Cum doarme UE sub industria strategică a mașinilor electrice: Viitorul tocmai a ajuns între China și Africa”)


Exporturile chineze s-au prăbușit cu 17,2% în primele două luni din 2020, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale prezentate de Beijing.

Trebuie să ne reducem dependența de câteva mari puteri, în particular China, în lanțurile de aprovizionare ale anumitor produse”, a comentat Bruno Le Maire (foto), ministrul economiei din Franța, într-o intervenție la postul de radio France Inter. Industriile nominalizate au fost cea auto, cea aerospațială și sectorul farmaceutic.

Marea majoritare a companiilor de la nivel global nu au nici cea mai vagă idee care este expunerea lor reală față de China pentru că prea puține își cunosc lanțul complet de aprovizionare, respectiv locul în care se află furnizorii furnizorilor lor, notează și Harvard Business Review.

Din calculele publicației, bazate pe premisa că anul nou chinezesc a determinat cel mai probabil multe companii să își facă stocuri mai mari în această perioadă, dar și având în vedere momentul declanșării carantinei în China, cel al reluării producției și timpii de livrare către Europa și SUA, cele mai mari probleme de aprovizionare ar urma să se înregistreze la jumătatea acestei luni.

Mutarea de urgență a producției, o soluției nesustenabilă pe termen lung


În sectorul tehnologic, suspendarea activității din China a afectat companii de top, de talia Apple, Microsoft și Google, care au anunțat mutarea unei părți a producției către Vietnam și Tailanda.

Soluția nu este însă viabilă pe termen lung.

”Din păcate, vor exista efecte economice globale”, a comentat Jason Oxman, președinte al unui grup de lobby care reprezintă interesele celor mai mari companii din Silicon Valley. ”Alte state din regiune (Asia, n.r.) au capacități de producție, însă nimic nu se compară cu nivelul de sofisticare al producătorilor chinezi”, a adăugat el.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)

Un sondaj realizat de o asociație germană a companiilor digitale arată că un sfert dintre acestea nu au mai primit comenzi din China și multe se confruntă cu probleme de aprovizionare și din alte state.

De la securitate la necesitate

În mijlocul unei dezbateri deja aprinse în Europa și în Occident cu privire la dependența excesivă de echipamente tehnologice din China, problemele lanțurilor de aprovizionare generate de epidemia de coronavirus aduc noi argumente pentru creșterea independenței față de Beijing.

Există o dependență prea mare de China și trebuie să găsim o soluție pentru această problemă”, a comentat Thomas Tschersich, șef de securitate la Deutsche Telekom, pentru politico. ”Trebuie să fim dispuși să investim în Europa pentru a echilibra balanța față de China. Dar avem nevoie și de furnizori chinezi”, a adăugat el.

Reinflamarea dezbaterii are loc la un an după discuții intense privind riscurile de securitate asociate rețelelor de 5G care folosesc echipamente produse de China.

Mari state europene, printre care Franța, Germania și Marea Britanie au avut opinii vehemente, fiind la un pas de a interzice complet echipamentele produse de Huawei. Oficiali europeni specializați în securitate au solicitat industriei telecom să își limiteze dependența de compania chineză, care și-a adjudecat o cotă de piață importantă în Europa pe tehnologiile 3G și 4G.

Însă și principalii competitori europeni ai Huawei, suedezii de la Ericsson și finlandezii de la Nokia, sunt dependenți de furnizori din China, inclusiv prin intermediul unor companii cu capital mixt.

Ericsson a anunțat la sfârșitul anului trecut creșterea producției la fabrica din Polonia și deschiderea unei unități în SUA. Nokia are fabrici în Finlanda, Brazilia și China.

Și China se mută în Europa

Huawei pare a se diversifica la rândul său, anunțând săptămâna trecută o investiție de 200 de milioane de euro într-o fabrică în Franța, parte a eforturilor depuse de companie pentru a muta lanțul de aprovizionare pe continent, dar și pentru a răspunde temerilor de securitate ale europenilor.

Oficialii europeni se uită însă dincolo de Huawei, către lanțurile complexe de aprovizionare care alimentează industrii critice și consumatori din UE.

Reevaluarea lanțurilor de aprovizionare ar putea intra în conflict cu ideologia europeană a pieței deschise, care a dominat politicile comerciale și de concurență ale blocului, notează publicația.

”Este un mușchi neantrenat al Europei”, a comentat Jan-Peter Kleinhans, expert în lanțuri de aprovizionare la think tank-ul german Stiftung Neue Verantwortung. ”Realizăm încet că, dacă vrem să abordăm serios problema, trebuie să începem să analizăm lanțurile de aprovizionare”, a adăugat el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: