fbpx

Chestiunea

Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult

14.01.2021

La obiect

Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult

13.01.2021

La obiect

Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult

13.01.2021

La obiect

Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult

13.01.2021

Analiză / Ruperea lanțurilor de aprovizionare globale arată Europei cât de dependentă este de China

de Alexandra Pele , 10.3.2020

Epidemia de coronavirus determină Europa să admită că a sosit momentul să își reducă dependența de China, notează Politico. Dacă până acum, dezbaterea a fost una de ordin ideologic, ruperea lanțurilor de aprovizionare are deja efecte concrete la nivel european, ”vârful” calculat de specialiști fiind jumătatea acestei luni.

Producătorii și furnizorii chinezi și-au oprit activitatea la începutul acestui an, pentru a împiedica răspândirea epidemiei de coronavirus, efectele resimțindu-se pe lanț în mai multe sectoare la nivel mondial, în special în cel tehnologic și în industria farmaceutică, ambele cu lanțuri de aprovizionare complexe, care trec inevitabil prin China.

”Răspândirea coronavirus în China pare a încetini, dar lanțurile globale de aprovizionare rămân rupte”, notează economiștii ING Group în materialul care a însoțit noua prognoză de creștere economică a Chinei, redusă la 4,4% din PIB în primul trimestru, de la 5% estimarea anterioară.

(Citiți și: ”Cum doarme UE sub industria strategică a mașinilor electrice: Viitorul tocmai a ajuns între China și Africa”)

Exporturile chineze s-au prăbușit cu 17,2% în primele două luni din 2020, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale prezentate de Beijing.

Trebuie să ne reducem dependența de câteva mari puteri, în particular China, în lanțurile de aprovizionare ale anumitor produse”, a comentat Bruno Le Maire (foto), ministrul economiei din Franța, într-o intervenție la postul de radio France Inter. Industriile nominalizate au fost cea auto, cea aerospațială și sectorul farmaceutic.

Marea majoritare a companiilor de la nivel global nu au nici cea mai vagă idee care este expunerea lor reală față de China pentru că prea puține își cunosc lanțul complet de aprovizionare, respectiv locul în care se află furnizorii furnizorilor lor, notează și Harvard Business Review.

Din calculele publicației, bazate pe premisa că anul nou chinezesc a determinat cel mai probabil multe companii să își facă stocuri mai mari în această perioadă, dar și având în vedere momentul declanșării carantinei în China, cel al reluării producției și timpii de livrare către Europa și SUA, cele mai mari probleme de aprovizionare ar urma să se înregistreze la jumătatea acestei luni.

Mutarea de urgență a producției, o soluției nesustenabilă pe termen lung

În sectorul tehnologic, suspendarea activității din China a afectat companii de top, de talia Apple, Microsoft și Google, care au anunțat mutarea unei părți a producției către Vietnam și Tailanda.

Soluția nu este însă viabilă pe termen lung.

”Din păcate, vor exista efecte economice globale”, a comentat Jason Oxman, președinte al unui grup de lobby care reprezintă interesele celor mai mari companii din Silicon Valley. ”Alte state din regiune (Asia, n.r.) au capacități de producție, însă nimic nu se compară cu nivelul de sofisticare al producătorilor chinezi”, a adăugat el.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)

Un sondaj realizat de o asociație germană a companiilor digitale arată că un sfert dintre acestea nu au mai primit comenzi din China și multe se confruntă cu probleme de aprovizionare și din alte state.

De la securitate la necesitate

În mijlocul unei dezbateri deja aprinse în Europa și în Occident cu privire la dependența excesivă de echipamente tehnologice din China, problemele lanțurilor de aprovizionare generate de epidemia de coronavirus aduc noi argumente pentru creșterea independenței față de Beijing.

Există o dependență prea mare de China și trebuie să găsim o soluție pentru această problemă”, a comentat Thomas Tschersich, șef de securitate la Deutsche Telekom, pentru politico. ”Trebuie să fim dispuși să investim în Europa pentru a echilibra balanța față de China. Dar avem nevoie și de furnizori chinezi”, a adăugat el.

Reinflamarea dezbaterii are loc la un an după discuții intense privind riscurile de securitate asociate rețelelor de 5G care folosesc echipamente produse de China.

Mari state europene, printre care Franța, Germania și Marea Britanie au avut opinii vehemente, fiind la un pas de a interzice complet echipamentele produse de Huawei. Oficiali europeni specializați în securitate au solicitat industriei telecom să își limiteze dependența de compania chineză, care și-a adjudecat o cotă de piață importantă în Europa pe tehnologiile 3G și 4G.

Însă și principalii competitori europeni ai Huawei, suedezii de la Ericsson și finlandezii de la Nokia, sunt dependenți de furnizori din China, inclusiv prin intermediul unor companii cu capital mixt.

Ericsson a anunțat la sfârșitul anului trecut creșterea producției la fabrica din Polonia și deschiderea unei unități în SUA. Nokia are fabrici în Finlanda, Brazilia și China.

Și China se mută în Europa

Huawei pare a se diversifica la rândul său, anunțând săptămâna trecută o investiție de 200 de milioane de euro într-o fabrică în Franța, parte a eforturilor depuse de companie pentru a muta lanțul de aprovizionare pe continent, dar și pentru a răspunde temerilor de securitate ale europenilor.

Oficialii europeni se uită însă dincolo de Huawei, către lanțurile complexe de aprovizionare care alimentează industrii critice și consumatori din UE.

Reevaluarea lanțurilor de aprovizionare ar putea intra în conflict cu ideologia europeană a pieței deschise, care a dominat politicile comerciale și de concurență ale blocului, notează publicația.

”Este un mușchi neantrenat al Europei”, a comentat Jan-Peter Kleinhans, expert în lanțuri de aprovizionare la think tank-ul german Stiftung Neue Verantwortung. ”Realizăm încet că, dacă vrem să abordăm serios problema, trebuie să începem să analizăm lanțurile de aprovizionare”, a adăugat el.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.3.2020

Lăsați un comentariu


Europa

CNN: Celebrul realizator TV Larry King a murit

Iulian Soare

Realizatorul TV Larry King, celebru pentru talk-show-urile „Larry King Live” și unul dintre inovatorii acestui tip de emisiune, a murit sâmbătă dimineață în vârstă de… Mai mult

Stiri

Președintele Braziliei a fost denunțat la CPI pentru crime împotriva umanităţii, de un șef de trib din pădurea amazionană

Adrian N Ionescu

Raoni Matukire, un apărător emblematic al pădurii amazoniene, a cerut Curţii Penale Internaţionale (CPI) să-l ancheteze  pe preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, pentru “crime împotriva umanităţii”,… Mai mult

Stiri

Ministrul de Interne promite că nu va tolera abaterea de la lege, în cazul participării adjunctului șefului Poliției Capitalei la o petrecere în Centrul Vechi

Vladimir Ionescu

A fost declanșată „cercetarea prealabilă” privind participarea adjunctului șefului Poliţiei Capitalei, Radu Gavriş (foto stânga), la o reuniune găzduită de restaurantul Hanul lui Manuc, împreună… Mai mult

Europa

UPDATE Protestele pro-Navalnîi s-au extins în zeci de orașe din Rusia. 40.000 de participanți în Moscova – mii de arestări

Iulian Soare

UPDATE Poliția rusă a arestat mai mult de 2.000 de proetstatari împotriva deținerii liderului opoziției Alexei Navalnîi, dar zeci de mii de ruși au ingorat… Mai mult

Europa

Google amenință să se retragă din Australia, prima țară care i-ar impune să plătească drepturi de autor

Iulian Soare

Google a amenințat că își va retrage din Australia motorul de căutare din cauza încercării acestei țări de a obliga prin lege gigantul IT să… Mai mult

Stiri

Deținuții au fost incluși în categoriile care au prioritate la vaccinare

Vladimir Ionescu

Odată cu lucrătorii din HoReCa, bancherii și personalul instituțiilor și unităților care lucrează cu publicul, și deținuții au fost incluși printre categoriile care au prioritate… Mai mult

Europa

Weekendul protestelor în Rusia – Demonstrații pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi și anti-Putin

Iulian Soare

Susținătorii lideruui opoziției ruse Alexei Navalnîi (foto), acum în închisoare, protestează pe străzile Moscovei și alealtor orașe, pentru eliberarea opozantului rus și împotriva lui Vladimir… Mai mult