sâmbătă

20 aprilie, 2024

2 iunie, 2020

​Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) consideră că OUG 27/2020 de modificare a Legii petrolului trebuie revizuită din cauză că ”dăunează economiei românești” și are potențial ”de a descuraja încrederea investitorilor”.

Ordonanța a fost emisă pentru a transpune Directiva 94/22/CE, care impune un control crescut al statului asupra tranzacțiilor de petrol și gaze din motive de securitate națională.

Principalul scop al OUG 27/2020 a fost acela de a împiedica compania rusească Lukoil să cumpere participația de 50% din proiectul Neptun – de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră – deținută de Exxon Mobil. OUG 27 a fost avizată în CSAT.


ROPEPCA cere însă revizuirea Ordonanței invocând impactul COVID-19 asupra industriei petroliere globale și cel al priorității Guvernului de a relansa economia națională.

„În forma actuală, modificările introduse ar putea pune în pericol investițiile viitoare prin diminuarea încrederii investitorilor. Astfel, efectul negativ va fi resimțit și asupra locurilor de muncă din industrie, asupra sectorului de servicii petroliere adiacente și va reduce veniturile la bugetul de stat, ceea ce va duce la serioase impedimente în relansarea economiei în perioada ulterioară stării de urgență”, arată ROPEPCA într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, faptul că statul poate refuza acordarea de noi acorduri petroliere companiilor din afara Uniunii Europene, din motive de securitate națională, va reduce încrederea investitorilor internaționali și va limita concurența pentru noi acorduri și proiecte în România. În lipsa unei proceduri transparente și stabile pentru revizuirea ofertelor de concesionare depuse de companiile non-UE, investitorii pot găsi cadrul de reglementare ca fiind insuficient de atrăgător sau de predictibil pentru asigurarea finanțării proiectelor, mai susține ROPEPCA.

(Descărcați AICI comunicatul asociației)

Potrivit ordonanței, cordurile petroliere existente pot fi reziliate unilateral de Guvern, la propunerea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), din motive de securitate națională.


ROPEPCA afirmă că în lipsa unei scheme de despăgubire adecvate, rezilierea acordurilor petroliere în curs de desfășurare din motive de securitate națională constituie o încălcare a regulilor obligatorii ale oricărui contract.

În opinia asociației, aprobarea obligatorie a Guvernului pentru transferurile de acorduri petroliere, la propunerea ANRM, fără termene clare, va face procesul de transfer lent și incert, descurajând investițiile și conducând investitorii către alte țări unde riscurile sunt mai mici.

Statul român încurajează compania românească Romgaz să cumpere participația Exxon- ministrul economiei, Virgil Popescu, a spus în mai multe rânduri că dorește ca Romgaz să fie cotă parte dintr-un consorțiu cu OMV Petrom și compania de gaze din Polonia pentru preluarea participației.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: