19 noiembrie, 2019

Romgaz analizează posibilitatea de a prelua o participaţie de 15-20% din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, după ce, luni, consultantul care se ocupă de exitul Exxon din România a invitat producătorul român de gaze „la masa discuţiilor”.

„Am fost contactaţi, ieri (luni – n.r.) de către consultantul care îi consiliază pe cei de la Exxon în acest exit. Ne-au anunţat că urmează un proces de exit şi că, dacă suntem interesaţi, ne invită la masa discuţiilor. Urmează să purtăm discuţii în perioada următoare, împreună cu reprezentanţii OMV”, a , a declarat, marţi, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, citat de Agerpres.

Data discuţiilor urmează să fie stabilită după ce Romgaz va analiza „primele documente. Din punctul nostru de vedere, ar fi bine să preluăm o participaţie de 15-20%. Avem capacitatea de a finanţa această preluare din surse proprii, din surse atrase şi făcând un mix din cele două”, a susţinut oficialul Romgaz.


ExxonMobil şi OMV Petrom au participaţii de 50% fiecare în perimetrul Neptun Deep, cel mai bogat zăcământ descoperit în zona comercială românească din Marea Neagră, cu rezerve estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Cele două companii nu au luat decizia de investiţie finală în exploatarea zăcământului, descurajate de legea offshore şi mai ales de OUG 114 / 2018, iar Exxon a inclus proiectul în categoria celor neprioritare, mai ales duăpă ce a descoperit rezerve în zona Ciprului.

Marile speranțe ale Romgaz

„Din punctul de vedere al Romgaz, este unul dintre paşii pe care îi facem pentru diversificarea activităţii şi spre mărirea portofoliului de business al companiei şi, implicit, al ţării. Este un pas firesc, foarte normal. Noi eram cu ochii de mult pe această oportunitate”, a mai spus Adrian Volintiru.

Oficialul Romgaz a confirmat continuarea proiectelor în care compania este deja angrenată, precum proiectul Trident din Marea Neagră, realizarea termocentralelor Iernut şi Mintia şi preluarea unei participaţii din terminalul LNG din Grecia.


Totodată, acționarii Romgaz (SNG, statul are 70%) urmează să aprobe detaliile înființării Romgaz Furnizare SA, menit să conmcureze cu mari furnizori gaze naturale de electricitate şi gaze naturale, inclusiv pe piaţa de retail.

(Citiţi şi: „Statul concurează marii furnizori de energie pe piața de retail, înființând Romgaz Furnizare SA”)

Adrian Volintiru crede că proiectele vor fi finalizate toate „cu ajutorul lui Dumnezeu, da. Noi discutăm mai multe forme de finanţare, nu numai din sistemul bancar. Există credite, există emisiuni de obligaţiuni şi există asocieri între parteneri puternici şi potenţi financiar, deci există mult mai multe. Şi există finanţări europene”.

Vineri, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a afirmat că Romgaz ar trebui să analizeze oportunitatea de a prelua participaţia ExxonMobil în proiectul Neptun din Marea Neagră, în cazul în care americanii se vor retrage.

Ideea ca Romgaz să preia participaţia Exxon a fost lansată, la începutul lunii noiembrie de Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a cărui reputație îl plasează în apropierea intereselor rusești – afirmație negată vehement de deputat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: